Europas varebilproducenter er under pres. Ikke bare på grund af økonomisk krise og faldende salg, men også på grund af voksende pres fra øst som følge af nye alliancer og teknologiske joint-ventures. Resultatet er et øget finansielt pres på varebilproducenter som Peugeot-Citroën, Fiat-Iveco, Ford, Mercedes-Benz, Opel, Renault og VW.
Der er meget på spil, for det gælder en sektor, som traditionelt har haft stor betydning for bilproducenterne, når markedet for personbilerne har været i bakgear. Varebilerne har mere eller mindre tjent som økonomisk livline og sikkerhedsnet.
Producenter som Toyota, Nissan og Hyundai har opereret på det europæiske marked i eget regi, men siden er Nissan gået sammen med Renault og Opel, mens Toyota har lavet en aftale med PSA om produktion af en mellemstor varebil kaldet ProAce baseret på Citroën Jumpy og Peugeot Expert.
Fiat har trukket sig ud af det fransk-italienske joint-venture, som også stod bag Fiat Scudo, der ligesom de franske varianter blev produceret på Sevel Nord-fabrikken i Frankrig. Derimod fortsætter resten af det 35 år gamle joint-venture omkring Sevel Syd i Italien, hvor de store varebiler Jumper, Ducato og Boxer produceres frem til 2019.
Tyrkisk-koreansk samarbejde
Toyota er trådt i stedet for Fiat og vil foreløbig frem til 2020 samarbejde med PSA om udvikling og bilproduktion af varebiler, men uden at Toyota har overtaget den italienske fabriks finansielle engagement i Sevel Nord-regi.
Hyundai vil med en investering på godt en milliard kroner udvide samarbejdet med den tyrkiske bilproducent Karsan, der efter planen ultimo 2014 udvider produktionen af varebiler og minibusser til Hyundai. Karsan har siden 2011 fået produceret lette varebiler for Hyundai til såvel Europa som Mellemøsten, Nordafrika og Rusland.
Presset østfra vil formentlig også vokse i forlængelse af frihandelsaftaler med Japan såvel som Korea og Kina, når denne handelsmæssige supermagt for alvor begynder at rulle sig ud med produktion og eksport af biler.
Varebilsalget i Danmark gik på lavblus i 2010-2011 med 15-16.000 solgte biler men kom sig lidt i 2011-2012 med et samlet salg omkring 24.000 biler årligt. I december faldt salget med 23,2 pct., og faldt med 0,9 pct. for hele året. I forrige måned steg det med 1,5 pct., og den kommende tid vil vise, om tendensen fortsætter.
Nyheder skaber optimisme
Markedet herhjemme udgør ingen undtagelse fra varebilsalget i de øvrige europæiske lande. I England startede det med en fremgang på 5,6 pct. i årets første måned, hvilket kan ses som et opløftende tegn efter et år med et drop på 6,2 pct. i 2012.
Den engelske bilbranches hovedorganisation SMMT forventer en fremgang for hele året på over 5,0 pct., bl.a. som følge af lancering af en række modelnyheder og en spirende optimisme i erhvervssektoren.
– 2012 var et år med store udfordringer for markedet for erhvervsbiler, men vi forventer, at 2013 bliver et år med øget fremgang for salget af de mindre varebiler, siger SMMT’s administrerende direktør Paul Everitt.
Markedet for store varebiler kom mere helskindet gennem 2012 med en fremgang på 6,4 pct. Paul Everitt sætter sin lid til, at en stribe modelnyheder og ny teknologi vil få det samlede varebilsalg til at vokse.
Endnu kontrollerer de europæiske producenter omkring 85 pct. af Europas marked for varebiler op til 3,5 tons, men de får travlt med at forsvare de hjemlige domæner.