Europas bilsalg er i løbet af de seneste fem-seks års krise skrumpet ind til en parentes på det globale marked. Kun hver tiende bil bliver solgt i Europa, mens Kina, Indien og Rusland flår klodens markedsandele til sig.
Derfor interesserer de store bilfabrikker sig ikke meget for Europa, og vi må nøjes med krummerne fra de riges bord.
Et eksempel er Toyota Hiace, som gik ud af produktion, fordi det ikke kunne betale sig at udvikle en ny motor til den bedagede model på trods af fine salgstal her i Danmark og ganske få andre nordeuropæiske markeder. Resten af verden har for længst vendt den forældede japaner ryggen.
Nu har Toyota købt sig ind i det Fiat/PSA-alliancen med Proace for at tækkes de europæiske importører.
Omvendt kapløb
Men en mulighed for at udvide afsætningsmulighederne for de europæiske – og Nissans – varebiler er det nordamerikanske marked.
Produktionsstarten af Ram ProMaster, som er Fiat Ducato amerikanske tvilling, har givet næring til rygterne om et tilsvarende samarbejde mellem franske PSA og GM, der til stadighed udvider deres samarbejde på logistiksiden, mens GM køber andele i det økonomisk trængte PSA.
PSA og Fiat bygger som bekendt stadig varebiler sammen på de store Sevel-fabrikker i Nordfrankrig. De har netop fyldt nye Euro-milliarder i videreudviklingen af Sevel Syd-fabrikken, hvor trillingerne Fiat Ducato, Citroën Jumper og Peugeot Boxer.
Ram ProMaster overhaler dermed Ford Transit indenom i kapløbet om at blive den første store varebil med forhjulstræk på det amerikanske marked. Et kapløb, hvor alle skynder sig meget langsomt og gerne tager en omvej for ikke at komme først.
Dobbelt så langt på literen
For tænk nu, hvis amerikanerne slet ikke vil have de forhjulstrukne og sparsomt motoriserede varebiler, selv om de kører dobbelt så langt på literen som de – efter europæiske forhold – grotesk overmotoriserede vans fra blandt andre Chevrolet, Ford og Chrysler. Der alle har adgang til et europæisk alternativ.
Hvis først amerikanerne, som trods alt er begyndt at tænke lidt over deres brændstofforbrug, får smag for varebiler, der kører 12-14 km/l, kan det betyde en indbringende overgangsperiode for de europæiske varebiler, indtil amerikanerne selv finder ud af teknikken.
Overblik:
- Nissan har et stærkt forhandlernet på personbiler i USA og får nu baghjulstræk på NV400. Den har et oplagt salgspotentiale på det amerikanske marked
- Mercedes Sprinter gjorde det godt, indtil samarbejdet med Chrysler ophørte i 2010.
- GM står i den bizarre situation, at de har adgang til både Opel Movano og PSA’s Boxer/Jumper, men rygterne går på, at det er fra det spirende samarbejde med PSA, en eventuel udvidelse af varebils-interesserne skal komme. Dermed kan de europæiske alliancer betyde, at Chrysler og GM får samme model på programmet, idet Fiat Ducato/ProMaster og Boxer/Jumper er en og samme varebil.
- Renault har godt fat i det brasilianske marked men intet forhandlernet i USA.
- Ford har trods deres One Ford globale samarbejde endnu ikke præsenteret den nye Transit i USA. Den skal først have nogle store benzinmotorer tilpasset og justeret karosseriet til den svulstige amerikanske stil. Og baghjulstræk på alle modeller.