Hører du til dem, der kører rundt og har computer og telefon med i bilen, men intet fast kontor i firmaet. Så er der måske store omvæltninger på vej i måden du skal udregne din arbejdstid. Det skriver Transportmagasinet.
Tiden i bilen fra indkørslen derhjemme og ud til dagens første kunde vil fremover komme til at tælle med som arbejdstid. Det samme gælder for hjemturen fra dagens sidste møde og til du parkerer foran gadedøren.
Det er den Den Europæiske Unions Domstol (EU-Domstolen), der har afsagt dom i en sag, hvor netop den problematik var på dagsordenen.
Dommen kan få vidtrækkende konsekvenser for den måde virksomheder organiserer sig på.
Dommen gælder for alle ansatte, der ikke har ’stationært arbejdssted’, altså et kontor eler en plads de møder på, hver dag.
Sagen udspringer af det spanske sikkerhedsfirma Tyco, der i 2011 lukkede sine kontorer i provinsen og samlede firmaets administration mv. i Madrid. Firmaets ansatte skulle efter den omlægning køre fra eget hjem ud til kunderne uden for Madrid.
EU-domstolen slår fast at arbejdstiden skal regnes i det tidsrum, hvor en ansat er til arbejdsgiverens rådighed. Ifølge dommen er det, i det øjeblik, den ansatte starter bilen og ruller ud fra hjemmet på vej mod møder og kunder. Og hjem igen.
– Det faktum, at de ansatte starter og slutter deres ture fra hjemmet, stammer direkte fra arbejdsgiverens beslutning om at nedlægge de regionale kontorer og ikke et ønske fra de ansatte selv. At bede dem bære byrden af arbejdsgiverens valg ville være det modsatte af at beskytte sikkerheden og sundheden for de ansatte, sådan som det er hensigten med direktivet, hvilket inkluderer nødvendigheden af at sikre de ansatte en minimumsperiode med hvile, står der i dommen fra EU-Domstolen.