Selvfølgelig passer dækkene på din varebil til årstiden og har både rigelig mønsterdybde og korrekt lufttryk, men måske skulle du alligevel ofre hjulene et øjebliks opmærksomhed, før du eventuelt ender i en af de dækrazziaer, som i disse dage finder sted på på Sjælland og i Jylland.
De første razziaer fandt sted den 3. og 4.september og det fortsætter i den kommende uge både på Midtsjælland og i Sønderjylland. Dækkontrollen gennemføres i et samarbejde mellem fædselspolitiet, FDM, Rådet for Større Dæksikkerhed og Teknologisk Institut.
I september 2012 gennemførtes tilsvarende kontroller, der afslørede et behov for øget opmærksomhed omkring dæk i almindelighed og dæktryk i særdeleshed. Af de kontrollerede bilister havde 86 pct. ingen anelse om, at de kørte på nedslidte dæk og for 64 pct. var det meget længe siden, at de havde fået dæktrykket kontrolleret.
– Begge dele kan få fatale følger, fastslår direktør Volker Nitz, Rådet for Større Dæksikkerhed, og tilføjer, at kontrolaktionerne vil blive årligt tilbagevendende.
Planen er sideløbende med periodiske stikprøveundersøgelser på P-pladser at kontrollere omkring 2000 biler ved razziaer som de, der foregår i disse dage. I september sidste år fik 1.613 biler kontrolleret dæk ved tilsvarende aktioner.
Trafiksikkerheden er på spil
Razziaerne gennemføres af færdselspolitiet, som foretager en ordinær kontrol af kørekort og promille samt køretøjets almene tilstand. Samtidigt tilbydes bilisterne en udvidet, frivillig dækkontrol og en snak med de tilstedeværende dækeksperter.
Ved en kontrol i Nordsjælland forleden kunne det konstateres, at flere biler fortsat kørte på vinterdæk, 21 pct. af de kontrollerede biler havde ikke fået skiftet fra vinterdæk til sommerdæk efter den forrige vinter.
Vicepolitikommisær Jan Perfeldt, som stod i spidsen for den nordsjællandske aktion, ser den slags kontroller som påmindelse til bilister om at begynde at tænke på at skifte fra sommerdæk til vinterdæk.
Ved aktionen forleden blev dæk på 3-4 pct. af de undersøgte biler stemplet som kassable på grund af skader eller nedslidning.
Om årsagen til den relativt udbredte kørsel på vinterdæk i sommerhalvåret er dovenskab eller skyldes økonomisk afmatning er underordnet, for det handler om trafiksikkerhed, men i sidste ende også om økonomi.
Ved at skifte fra sommerdæk til vinterdæk omkring den 1. november, klæder man bilen på til at møde udfordringerne i vinterhalvåret med lavere temperaturer og dårligere føre.
De kommende trafikkontroller finder sted på det sønderjyske motorvejsnet og flere steder omkring Roskilde.