Renault Zoe starter et par længder foran sine konkurrenter, som der i øvrigt ikke er nogen af ifølge Renault selv. Hele 60 patenter på ny teknologi har de udtaget under udviklingen af den nye elbil.
De er kommet et stort skridt videre med batteriteknologi og rækkevidde, som er ’op til’ 210 km. For brugeren betyder det, at der reelt er 150 km til rådighed ved normal kørsel. Mindre i koldt vejr men mere, hvis man kører i Eco-mode, som skruer ned for blandt andet motorkraften og airconditioningen, så man kan køre 10 procent længere.
Hemmeligheden ved den relativt store rækkevidde er blandt andet et nyt varmesystem, der benytter teknik mage til de varmepumper, vi kender fra opvarmning af boliger.
Den bedste egenskab ved Zoe er, at den ikke fornemmes som en elbil. Den styrer, fjedrer og opleves som en almindelig bil, og derfor er Zoe et godt bud på en lille let varebil, med et begrænset kørselsmønster eller faste ruter.
Falder i ledningen
På listen over knap så heldige løsninger er, at Zoe ikke kan lades fra et 230V-stik. Den mulighed har Renault valgt fra efter at have testet bilen og måtte sande, at en fuld opladning fra en almindelig stikkontakt kan tage op til 18 timer. Og det er her, Renault for alvor snubler i ledningen. Det betyder næppe det store for virksomheders brug af elbiler. De bliver ladet op hjemme i firmaet, hvor man får opsat en ladestander, men den sidste rest af fleksibilitet forsvinder, når de afskærer private fra at lade fra en almindelig stikkontakt i sommerhuset eller under besøg hos familien.
Det virker ganske enkelt uovervejet at nedprioritere på dette punkt, når alle erfaringer viser, at netop den korte rækkevidde og ringe fleksibilitet er bilkøbernes største betænkeligheder.
Prisen med moms er opgivet til 161.400 kroner, men da den er afgiftsfri, er der ren moms på. Det vil sige, at momsen udgør 32.280 kroner på en varebil.
Der er dansk premiere på Zoe midt i maj måned.