Adskillige fremtidsorienterede virksomheder er godt i gang med at udvikle køretøjer og serviceydelser til en fremtid med selvkørende varebiler, der leverer alt fra mad til tøj, sko og isenkram direkte til havelågen. Nu er en af de store bilproducenter kommet med på vognen, nemlig Ford.
Det amerikanske bilmærke er hoppet med i et pilotprojekt, hvor mere cirka 70 virksomheder deltager. I projektet, der foregår i Miami, samarbejder Ford med virksomheden Postmates, der bl.a. tilbyder levering af mad og drikkevarer fra restauranter og kaffebarer.
Fokus på oplevelsen
Ford er i første omgang interesseret i at høste erfaringer med, hvordan virksomheder og kunder interagerer med selvkørende biler. I denne forbindelse har Ford bygget sin første ‘selvkørende’ bil – en Transit Connect.
Den er bare ikke selvkørende – endnu. Testbilen – der er Fords første af slagsen – er designet til at se ud som en selvkørende bil, men bag rattet sidder der en chauffør med fuld kontrol over sagerne.
Gøre interaktionen så let som mulig
I dette pilotprojekt er det nemlig ikke den selvkørende teknologi, der interesserer Ford. Det er menneskets oplevelse ved leveringen, der er i fokus i Miami. Bilmærket har også udviklet rigtige, selvkørende testbiler, der prøvekøres i separate projekter.
Formålet med Fords deltagelse er at finde ud af, hvordan man gør interaktionen med selvkørende biler så let som mulig. Gennem samarbejdet med Postmates testes forskellige metoder for en effektiv levering.
Bokse i forskellige størrelser
Bilens lastrum har tre indbyggede bokse. Til den ene er der adgang fra passagersiden, til de to andre er der adgang bagfra.
Da Postmates leverer mange forskellige produkter, er boksene lavet i forskellig størrelse, således at man kan afprøve hvilke produkter, der bedst egner sig til de forskelige boksstørrelser.
Åbnes med kode
Bilens bokse er udstyret med et låsesystem. På en trykfølsom skærm monteret uden på bilen kan en restaurantmedarbejder taste sin kode ind, hvorefter boksen åbner. Hver boks har desuden to kopholdere, så der også kan transporteres drikkevarer.
Blandt de deltagende virksomheder er Coyo Taco fra Miami Beach. Som de andre deltagere er Coyo Taco interesseret i at finde ud af, om selvkørende varebiler er noget for dem i fremtiden.
Første bil måske i 2021
Og det har de så chancen for at finde ud af i løbet af projektet. Restaurantens kunder kan nemlig vælge at bestille maden som en ‘selvkørende’ leverance. Chaufføren må så finde sig i at køre til duften af tortilla, salsa og koriander – og i øvrigt håbe, at modtagerne kan finde ud af at betjene sig selv.
Når projektet er færdigt, håber Ford at have høstet erfaringer nok til at kunne begynde at bygge de første selvkørende biler. Går det som forventet, vil den første bil kunne rulle ud til kunderne i 2021.