Termometret viser 10 grader og vi har forladt Albertslund med kurs mod en adresse i udkanten af Malmø, lige for enden af Øresundsforbindelsen og GPS’en siger knap 40 km til målet.
Det burde kunne lade sig gøre at nå frem og tilbage på et fuldt opladet batteri, som på en god dag ifølge Renault rækker til 170 km kørsel.
Der er kun tre kilometer til motorvejen, men allerede inden vi drejer ned på tilkørslen har nålen på ’’benzin’-måleren’’ flyttet sig betænkeligt meget.
Belært af erfaringerne fra tidligere kørsel i elbiler, har vi vedtaget ikke at køre over 90 km/t og så burde de 80 km til målet være en smal sag, men allerede efter 3-4 km med 90 km/t på motorvejen begynder vi at tvivle på, om vi kan nå tilbage og derfor sætter vi hastigheden ned således, at vi det meste af tiden ikke er over 75 km/t. Projektet med at nå tilbage til Albertslund på samme opladning må afblæses og vi må omkring en frelsende stikkontakt på vejen hjem, for at turen på 80 km skal lykkes.
Sinker trafikken
Undervejs tilbage mod København er det tid til at gøre status over forbruget og det er svært ikke at blive skuffet, når man på motorvejen kører langsommere end lastbilerne og sidder og småfryser i bilen, fordi varmesystemet selv ved 10 plusgrader er lige i underkanten.
Problemet med varmesystemet er, at man skal have blæseren kørende for fuld skrue og det larmer i en næsten lydløs elbil. Holder man blæseren på laveste trin, kommer der ganske enkelt ikke varme nok ud i bilen, idet varmesystemet er at sammenligne med en hårtørrer.
At Kangoo Z.E Maxi ikke kan hente 80 km ud af et fuldt opladet batteri med tomt varerum giver stof til eftertanke, og at det blæser en lille kuling kan ikke forklare den korte rækkevidde, så det må hænge sammen med, at 90 procent af strækningen er motorvej og konklusionen må være, at motorvej ikke er egnet til elektriske biler. Specielt ikke en Kangoo, der har et meget stort frontareal, der skal bryde vinden og det koster simpelthen så meget strøm, at rækkevidden er halveret.
På vej hjem mod den frelsende stikkontakt kører vi fra motorvejen ved Københavns Lufthavn og af mindre veje mod Københavns centrum og her er det tydeligt, at forbruget flader ud i takt med at der køres langsomt og med mange stop, hvor bevægelsesenergien opsamles på batteriet.
Det er i den forbindelse værd at bemærke, at motorbremsen i Kangoo Z.E er så massiv, at det kræver tilvænning at køre bilen for ethvert speederslip opleves som et let tråd på bremsen.
Komplet varerum
Kangoo Z.E. har en lastvolumen på 3 m3 og kan laste op til 715 kg, mens den testede Maxi-version, der er 40 cm længere, kan laste op til 685 kg og har et varerum på 4 m3.
Som standard er der nydeligt gulv i Kangoo og siderne er beklædte og i det hele taget er bilen, der som standard har en skydedør, lige så funktionel, som alle andre varebiler med konventionel motor.
Som håndværkerbil bør man dog får monteret et oliefyr, for varmesystemet er ikke gearet til en kold vinter, hvor man spiser madpakken i bilen. Et sådan diesel-fyr er Renault klar til at levere fra fabrikkens og det har eksempelvis de Kangoo Z.E som kører i Sverige som postbiler.
Proceduren med at oplade bilen er der ikke mange ben i, men det kan undre, at Renault ikke har ofret en lampe/diode i forruden, så man fra afstand kan se, om bilen nu også lader.
Renault anbefaler installation af en ladestander eller en såkaldt wallbox. Ved opladning via en ladestander eller wallbox, der lader med 16 Ampere, er opladningstiden fra tom til fyldt batteri 6-8 timer, mens opladning via en almindelig stikkontakt med 10 Ampere kan tage op til 11 timer. Ønsker man en wallbox eller ladestander kan denne også købes hos Renault, men der er også mulighed for at tegne abonnement hos nogle af de selskaber, der i dag udbyder abonnement på opladningsfaciliteter. Eksempelvis kan både Better Place og Clever tilbyde abonnementer på køb og installation af wall box/ladestander.
Renault Kangoo Z.E Maxi:
Pris: 159.000 kr. ex. moms+ levering
Ydelse: 44 KW (60 hk)
Moment: 226 Nm
Topfart: Ca. 130 km/t.
Rækkevidde: 170 km/t (kilde: Renault.dk)
Automatgear
Standardudstyr:
12 V stik på midterkonsol
Asymmetriske bagdøre uden ruder
Centrallåsning af døre og opladningsdæksel med fjernbetjening (nøgle med 2 knapper), automatisk låsning af døre under kørsel)
Elektrisk betjente, opvarmede sidespejle med temperaturføler
El-ruder for
Eco-mode
Forvarmer
Grå sidelister, grå for- og bagkofanger
Højdeindstilleligt rat
Monteringsklar til radio (kabling + antenne)
Opvarmet førersæde (med højdeindstilling)
Skydedør i højre side uden ruder (venstre panel og siderudefelter i metalplade)