Altomvarebiler.dk i Arjeplog: Mercedes-Benz har en lang tradition for terræn-modeller med 4WD. Kongen over dem alle er Geländewagen, der kom som civil udgave i 1979 efter i en årrække at være produceret til militært brug. Siden da har Mercedes øget programmet, og lige nu har det tyske mærke fire rigtige 4-hjulstrækkere, samt en stribe personbiler, der leveres med 4Matic. Næste mulighed bliver modellen, GLA, der lanceres senere i år
At en M-klasse kan klatre op ad et snedækket hjulspor i minus 20 graders frost med en knap 20 procents stigning pakket med løs sne er ingen bedrift. Men at man med et godt tilløb og uden tanke på, om der ryger en frontspoiler, kan præstere det samme i en Mercedes E-klasse er straks noget mere imponerende, for udvendigt er der ingen forskel på en almindelige E-klasse og en 4Matic-version.
At forcere stigningen, der ikke er stort mere end et hjulspor, hvor stenhårde snevolde gør det ud for et tryghedsskabende autoværn mod 20-30 meters frit fald, kræver et bestemt tilløb og der må ikke tøves et splitsekund, for slipper du gassen, synker bilen en anelse og hjulene taber grebet og du holder som en anskudt flodhest med pigdækkene roterende uden fremdrift i den trods alt meget tunge bil.
Så er der kun en mulighed tilbage: Sæt bilen i R og list ned af bjerget godt hjulpet af tyngdekraften og prøv med et lidt hurtigere tilløb!
Ingen adgang til testcentret
Vi er på besøg i Arjeplog, hvor Mercedes-Benz sammen med alle verdens bilfabrikker vintertester. Mercedes har naturligvis deres eget tophemmelige testcenter, der bevogtes døgnet rundt mod nysgerrige blikke af meterhøj pigtråd og kyniske overvågningssystemer, der ser alt og alle.
Stedet er så bevogtet, at ikke engang den danske Mercedes-organisation kan sparke døren ind, så derfor går denne Mercedes-tur lige forbi test-centret og ned til en nærliggende sø!
Her vil Mercedes over to dage vise deres 4WD-program i form af et kørekursus, som ikke kan købes, men som er forbeholdt særligt udvalgte kunder og så i dagens anledning en håndfuld danske journalister.
Selve kørekurset giver et glimrende indblik i, hvordan 4Matic virker i praksis og den bedste oplevelse er en cirkelbane med 70 meter i diameter, hvor man kan køre de tunge biler sidelæns med op til 100 km/t. Det er sjovt, lærerigt og afslører, at eksempelvis Mercedes GLK er en bil med en meget fin balance, for efter få omgange kan bilen balanceres med speederen sidelæns rund med to fingre på rattet.
Næste tur på isen er bag læderrattet i den store ML-klasse og den er præcis lige så tung og massivt understyrende, som den opleves på knastør asfalt. Fun-factoren udebliver totalt og man sidder tilbage med fornemmelsen af at denne bil udelukkende er designet til amerikanere, der bruget år af deres liv på langsom kørsel over enorme afstande kun underholdt af musik og monoton sippen af det store papkrus med aspartam-holdig læskedrik.
Lille skilt og intet andet
Volvo, VW og Audi har i mange år gjort en dyd ud af at understrege deres modeller, der har let 4WD. Det sker med opfindsomme navne som Cross Country, 4Motion og Allroad, men hos Mercedes mener man åbenbart, at 4Matic modellerne skal gilde ind som meget diskrete biler, hvor blot et lille skilt bagpå viser, at bilen har moderne elektronisk 4hjulstræk.
Siden 4Matic første gang blev lanceret i en E260 i 1987, er der sket en løbende udvikling af systemet. Det betyder, at seneste version af E350 4Matic har et elektronisk styresystem, der styrer fordelingen af kræfterne mellem for- og bagakslen. Som udgangspunkt er fordelingen 45/55 til for/bag, men det kan varieres op til 70/30 for bag og omvendt. Systemet er forholdsvis kompakt og betyder en vægtforøgelse på omkring 70 kg.
Merprisen for en E-klasse med 4×4 er ca. 50.000 kr. i Danmark.