Selvfølgelig handler det om at sole sig i lidt af det stjernestøv, der drysser fra Range Rover Evoque.
Det kunne Freelancer ikke, men afløseren, Discovery Sport, er både af navn og af gavn langt mere inde i kampen end lille Freelander.
Først og fremmest er der et hav af moderne – og hypermoderne – tilbehør på både sikkerheds- komfort- og rent lir-fronterne.
For eksempel har de anbragt en fodgængerairbag ude foran, som så vidt vides endnu ikke har bevist sit værd. Det skal nok komme.
Indvendigt kunne man frygte – eller ønske – en køreoplevelse i stil med Range Rover Evoque.
Udadvendt og praktisk
Men Discovery Sport er langt mere Land Rover med sin rummelighed og et rigtigt fint udsyn hele vejen rundt. Til forskel fra Range Rover’en, der i direkte sammenligning føles lille og sporty ved siden af.
Den kan og vil andet og mere end at være et billigt alternativ til Range Rover Evoque. Og er det på ingen måde, når man ser bort fra de fælles komponenter, motorer og gearkasser.
Disco er større, mere rummelig, udadvendt, praktisk – og lige så dyr.
Den har i dagligt brug og personlighed mere til fælles med storebror Discovery, som er bindeleddet mellem den – vistnok – uddøende Defender og Range Rover-modellerne.
Mors og fars
På samme måde er Discovery Sport kompromisset mellem det designer-lækre og det mudder-sikre; for dem, der gerne vil have en Discovery men nægter at vise sig inden for bygrænsen i oilskinsbukser og det blankslidte spor i skovmandsskjorten fra bøssens olierede skulderstrop.
Eller slet og ret: mors og fars fælles Land Rover.
For helt ærligt: det er den første Landy, som kan begå sig både på bondemandens marker og foran operaens hovedindgang. Selv om flere reklamefremstød for Discovery har forsøgt sig med projektet.
Firecylindret power
Egenvægten, som for de letteste varianter starter lige under 1,8 ton, gør sit til at tæmme den firecylindrede turbodiesel. Testbilen er udstyret med den stærkeste variant, SD4 med 190 hk og 420 Nm. Det kan selv ikke et par ton Land Rover tøjle, og i kombination med den ni-trins automatgearkasse bliver der kraftoverskud og handlefrihed til, at al kørsel både on- og offroad kommer til at foregå med den største lethed.
Feminin skiftepuck
Far vil sikkert foretrække den sekstrins manuelle gearkasse og en kobling for at få lidt mere kontrol over kræfterne i terrænet. Han vil måske oven i købet blive lidt træt af det lidt klodsede skift og lange reaktionstid mellem det meget lave førstegear og andet.
Jeep Renegade – en lille fed med X-faktor
Men det er detaljer, som enhver bilejer med garanti vil slide ud af bevidstheden i løbet af den første måneds bekendtskab med det på alle andre måder vellykkede setup.
Om han vil vænne sig til den lille feminine skiftepuck, som glider op af midterkonsollen, når motoren startes og tilbage igen efter brug, er så en anden sag.
Langfjedret kørekaffe
Disco Sport klarer sig i terrænet med al sin naturlige automatik. Og man føler en tillid til systemerne. Måske fordi det er en Land Rover men nok mere fordi den gør det med en naturlig lethed uden besværlige overgange.
Og så kan man sidde der i sin automatiserede lethed med kørekaffen i kopholderen og forcere naturen i en let designer-kokkasin eller gummistøvler.
Produktionen af Land Rover Defender kan blive forlænget
Kaffen bliver i koppen under de fleste omstændigheder. Det sørger en overraskende lang vandring i fjederbenene for. Overraskende fordi Discovery Sport der lidt lavbenet og poppet ud på gaden, og fordi den præsterer en dejligt kontant undervogn på asfalt og giver en rigtigt god respons ved høje hastigheder.
Lægmands smertegrænse
Man kunne ønske sig, at Discovery Sport havde holdt lidt bedre kontakt til forgængeren Freelander, når det kommer til anskaffelsesprisen. 364.000 plus moms og 700.000 på hvide plader for den billigste variant, overskrider smertegrænsen for det, der i lægmands termer kaldes vid udbredelse på det danske marked.
Men på originalt design, udstråling og praktisk anvendelighed leverer den en cocktail, som ganske enkelt ikke matches af nogen på markedet lige nu.
Fakta:
Land Rover Discovery Sport HSE Luxury Aut.:
Motor: 2179 ccm, R4 turbodiesel
Ydelse: 190 hk / 420 Nm
0-100 km/t: 8,9 sekunder
Topfart: 188 km/t
Forbrug: 15,9 km/l
CO2-udslip: 166 g/km
Pris: 572.769 kroner plus moms (90.231)
Billigste: 363.689 kroner plus moms (58.311)