Henved 2.000 bilister er i den seneste tid blevet vinket ind til siden i forbindelse med politiaktioner i syv af landets politikredse, bl.a. for at få kontrolleret køretøjernes dæk, og senest ved razziaer på Roskilde-egnen.
Glemmer dæktrykket
Ved foreløbig seks dækrazziaer er der kontrolleret hjul på 1.732 person- og varebiler, og konklusionen er som tilforn: bilisterne har ikke styr på dækkenes lufttryk, og kører med for lavt lufttryk i dækkene til skade for sikkerheden og økonomien – både med hensyn til dæk og brændstofforbrug.
Enten er det flere uger eller måneder siden, at de senest har kontrolleret dæktrykket i bilens hjul eller også har de slet ikke kontrolleret det, fordi ”det blev jo gjort ved det seneste service“.
Flere mønsterbilister
Formålet med dækkontrollerne er at få en pejling af status quo med hensyn til bilparkens dæk, og ved den seneste dækrazzia blev der to steder ved Roskilde kontrolleret 275 biler, og havde det ikke været for et silende regnvejr, ville det sandsynligvis være blevet til flere.
Til gengæld var det på sin vis positivt, at kun få bilister var kørende på ulovlige dæk.
– Vi har set rigtig mange mønsterbilister i dag, i hvert fald havde næsten alle fint mønster i dækkene, konstaterede Volker Nitz fra Rådet for Større Dæksikkerhed, der stod for den midtsjællandske dækrazzia i en aktion ledet af færdselspolitiet i Roskilde.
En enkelt bilist var uforskyldt kørende på et uforsvarligt repareret dæk. – Reparatøren havde lavet en ulovlig reparation med en lap i dækkets skulder, og det gør man bare ikke. Bilisten blev henvist til reparatøren for at få skiftet dækket til et nyt, tilføjede Volker Nitz.
Nogle fik påtale og bøde
Selvom dækrazziaen ved Roskilde afspejlede en positiv dækdisciplin hos de fleste bilister, var der dog nogle, som fik både påtale og bøde for at køre på ulovlige dæk.
Dækrazziaerne viser ifølge Volker Nitz, at indsatsen for at sprede viden om dækkenes betydning såvel køresikkerheden som biløkonomien, stadig er relevant.
Dækrazziaerne viser, at langt fra alle bilister kender lovens krav. Og for mange er tale om dæktryk nærmest sort.
Fire håndfladestore trædeflader
Ifølge Volker Nitz tænker alt for få på, at bilens eneste kontakt med kørebanen er dækkenes håndfladestore trædeflader.
Moderne biler er højteknologiske vidundere udstyret med alle tænkelige hjælpemidler og sikkerhedssystemer, men de er bare ingen nytte til uden dæk med maksimalt greb i kørebanen. Er dækkene nedslidte eller mangler luft i et sådant omfang, at bilen mister kontakt med vejbanen nytter alverdens elektroniske systemer ikke.
Derfor er der al mulig grund til jævnlig dæktrykkontrol. Målet for dækkontrollen, der foretages af Rådet for Større Dæksikkerhed i samarbejde med FDM, Teknologisk Institut og Færdselspolitiet, er 2.000 kontrollerede biler i efterårets kontrolprogram.
Vinterdæk er til vinterkørsel
Flere af de kontrollerede bilister var kørende på vinterdæk, og det skyldtes ikke et ønske om at komme vinterføret i forkøbet, men at de havde siddet på bilen siden sidste vinter, og det er ifølge dækeksperterne ikke god dækdisciplin.
Dels fordi vinterdæk er udviklet til brug i den kolde årstid, og slides hurtigere ved kørsel i sommerhalvåret, og dels fordi sommerdæk i sommerhalvåret har markant bedre bremseegenskaber end vinterdæk – det handler med andre ord om optimal køresikkerhed.
Dækrazziaerne fortsætter til og med den 25. september.