I forhold til hvad? Dacia Sandero slår benene væk under de fleste med vanvittigt lave priser. Men i de små klasser skal man stå tidligt op for at være med på det danske marked, og allerede her begynder vanskelighederne for den mindste af de rumænske discountbiler.
For slagtilbuddene på Opel Corsa, Mazda2 og hvad der ellers rører sig i denne størrelse, forsvinder ikke lige med det samme. Og dermed skal den altså slås på lige vilkår med de etablerede modeller i segmentet.
Men hvad får man så for de 61.000 kroner plus moms – eller 99.000 på hvide plader alt afhængigt af, hvordan du vil dekorere nummerskiltene.
De tyske lokomotiver
Ja, hvis du har kørt en tur rundt på de europæiske motorveje inden for de senere år, så er det som regel de store tyske lokomotiver fra BMW, Mercedes og Audi, der fylder mest i hukommelsen. Men faktisk er Dacia begyndt at fylde godt op i gadebilledet. De rummelige rumænere har fået godt fat i det europæiske bilmarked i kraft af de lave priser.
Det er altså ikke kun et dansk fænomen – det med at kigge pris først og behov bagefter. Resten af Europa har gjort det længe. Og nu er vi her i Danmark godt i gang med at tage hele programmet af Dacias rummelige discount-biler til os.
Rummelig lille bil
Dacia Sandero er – som resten af den rumænske bilflåde – fransk baseret. Det vil sige, at motor, undervogn, styretøj samt det meste af teknik og udstyr stammer fra Renault. Muligvis ikke seneste generation, men alligevel.
Vi har haft en 1,5 dCi med 75 hk i nærmere øjesyn. En helt fornuftigt styrende lille bil til næsten mikrobilpris. Varerummet er på 1200 liter, og der er en solid læssekant, så her til lands vil den typisk være en hjemmehjælperbil. Sydpå er det ikke usædvanligt at se muren eller tømreren komme trillende i denne type bil med de lange matrikler monteret på taget – eventuelt med et reb rundt om og ind gennem sideruderne.
For en bil i denne prisklasse er en udpræget brugsgenstand, og selv om vi stadig vogter over lakken på ti år gamle biler som høge, så ser sydeuropæerne ikke stort anderledes på deres køretøjer end på en ny plastikskål til køkkenet.
Skidtet skal bruges så længe, det virker.
Alt er ekstraudstyr
For vi er stadig ude i en bil med et altoverskyggende fokus på prisen. For eksempel koster airconditioning, fartpilot og lidt læder på rat og gearknop ekstra. Uanset udstyrsniveau.
Derfor er Sandero også den mindst overbevisende af alle Dacia-modeller. Stadig markedets billigste, men hvad får man så for pengene?
Ja, rent teknisk får man en velkørende dieselbil med en næsten suveræn brændstoføkonomi. 0-100 på over 14 sekunder trækker ikke hentehåret skævt, men i kraft af dieselmotorens stærke drejningsmoment savner man ikke rigtigt kræfter, fordi der er overskud til gode mellemaccelerationer.
Tidligt op
Og i forhold til de nærmeste konkurrenter skal den stå tidligt op for at være med.
Der er stadig et stykke vej op til Mazda2’s sporty køreegenskaber eller Opel Corsas etablerede renomme.
Rent økonomisk og kvalitetsmæssigt er der ikke noget at udsætte på Sandero. Tingene føles lidt gammeldags, men det hænger fornuftigt sammen.
Og ratbetjent radio med USB og Bluetooth til lige over 65.000 med benzinmotor og 68.000 med dieselmotor; det har nu også sin berettigelse.
Dacia Sandero 1,5 dCi Ambiance van:
Motor: 1461 ccm, R4 turbodiesel
Ydelse: 75 hk / 200 Nm
0-100 km/t: 14,6 sekunder
Topfart: 164 km/t
CO2: 99 g/km
Forbrug: 26,3 km/l
Pris: 68.152 kroner plus moms (17.038)
Billigste: 60.999 kroner plus moms (12.191)