I 2013 dryssede en pæn regn af stjerner ned over den stribe af fabriksnye biler, som blev knust til skrot i Euro NCAP’s crashtest. 23 af de 32 undersøgte biler opnåede de maksimale fem stjerner i det europæiske samarbejde om fremme af kollisionssikkerheden i nye biler. Men det skal bemærkes, at der er tale om personbiler – ikke varebiler!
Vel var der blandt de kollisionstestede biler også modeller, der herhjemme ses med gule eller papegøjefarvede nummerplader, men man skal gøre sig klart, at testresultaterne for netop de biler gælder for personbiludgaverne – ikke for ombyggede biler med fast gulv, skillevæg, deaktiverede gardinairbags eller måske endda ligefrem væsentlige konstruktions- og udstyrsforskelle. Varebiler er ikke underlagt de samme sikkerhedsmæssige krav som til personbiler.
Forskel på sikkerheden
Det bør man have in mente, når og hvis man vil lade et Euro NCAP crashtestresultat indgå i overvejelser om modelvalg.
At en personbil har fået fem stjerner ved en kollisionstest indebærer ikke, at resultatet automatisk også vil være gældende for den samme model ombygget til varebil. Alt efter prioritering er man i så fald nødt til at gå i dybden med kollisionstestens detaljer.
Vildt civiliseret X-Mod til hverdagens helte
Dacia Duster kommer som regulær prisbombe
Det gælder uanset, om der er tale om en minibus, MPV, SUV, pick-up, stationcar eller sågar en sportscoupé, hvis denne ellers har været rummelig nok til at blive godkendt som varebil.
Flere eksempler
Blandt de seneste to års kollisionstestede personbiler, der herhjemme også ses på gulfarvede nummerplader kan nævnes: Audi A3, BMW 3-serie, Citroën C4 Picasso og Jumpy, Dacia Sandero og Lodgy, Fiat 500L og Scudo, Ford Fiesta, B-Max, Kuga, Ranger, Transit Custom og Tourneo Connect, Honda Civic og CR-V, Hyundai Santa Fe og H1, Jeep Compass og Cherokee, Kia Cee’d og Carens, Mazda CX-4, Mercedes-Benz Citan, Mitsubishi Outlander PHEV, Nissan Note, Peugeot 2008 og Expert, Range Rover, Renault Trafic og Captur, Seat Leon, Skoda Octavia, Subaru Forester, Suzuki SX4, Toyota RAV4 og VW Golf, Volvo V40 og 60 PHEV.
Afgifter blokerer for sikkerheden
Af de biler, som blev kollisionstestet i fjor, klarede syv biler smældet til 4-stjernede resultater, mens tre måtte nøjes med 3-stjernede facit, omend den ene ved en fornyet test opnåede en ekstra stjerne.
Ifølge motorteknisk redaktør Søren W. Rasmussen, der er FDM’s repræsentant i Euro NCAP-samarbejdet, sker den største udvikling i bilernes sikkerhed lige nu på området for avancerede elektronisk regulerede systemer, f.eks. nødbremser der automatisk afværger risiko for sammenstød med forankørende eller tværgående trafikanter, selvom bilisten er uopmærksom.
Udstyr, som fra 2015 bliver en del af Euro NCAP-kravene til nye biler for at opnå 5-stjernede resultater.
– Det er udstyr, der findes allerede i dag, men som i Danmark er så afgiftsbelagt, at det får mange til at fravælge udstyret. Det understreger behovet for en omlægning af de danske bilafgifter, siger Søren W. Rasmussen.
Test af varebiler?
Vi har spurgt Søren W. Rasmussen, om der p.t. har været foretaget test af en eneste decideret varebil, eller om der er udsigt til, at noget sådant vil ske fremover. Såfremt det ikke er tilfældet, har vi opfordret til, at bringe emnet på bane hos Euro NCAP.
Han fastslår i den forbindelse, at det hidtil udelukkende er personbilmodeller, som er blevet testet. Der har været talt om at se nærmere på varebiler, men der foreligger ikke p.t. beslutninger om udvidelse i den retning.
– Jeg vil dog tage spørgsmålet op på det næste møde i Euro NCAP-samarbejdet, for der er bestemt ligeså god grund til at se på sikkerheden i varebiler som i personbiler, siger Søren W. Rasmussen.