Når man nu har bygget en serie varebiler på en seriøs platform designet til højtydende personbiler, så ligger den vel lige til højrebenet at smide en ordentlig motor i maskinrummet på den og se, hvad der sker. Den hedder Citroën Jumpy 180 S&S Aut.
Sådan en servicebil med 180 heste er jo nok et godt redskab at have ved hånden, når der er gået et vandrør hos hr. Jensen; eller kureren er sent på den med kjolen til fru Hansens nytårskur.
Traditionelt automatgear
PSA’s trillinger er et godt bud på bilen til den køreglade håndværker. Den effektive 2.0 HDI yder 180 heste og brager 400 Nm af ved lave omdrejninger, så der er ikke noget med at tabe pusten, bare fordi det går lidt opad med fuldt læs.
Citroën Jumpy 180 S&S fås udelukkende med automatgear; og læg mærke til, at det er den traditionelle automatgearkasse og ikke er det hurtige ETG6-gear. PSA skal ikke risikere noget og spiller den sikkert, så den tunge bil med det store moment ikke river noget i stykker.
Økonomisk ræser
Alligevel er det den suverænt hurtigste på programmet. Skal du selv røre i olien, må du nøjes med den lidt svagere 2.0 HDi 150. Den er så noget mere nøjsom på forbruget, men det er jo ligesom ikke rigtigt det, der er på programmet i denne sammenhæng.
Alligevel er det værd at tage med, at den i den lange version, som vi har testet, er opgivet til 16,1 km/l. Den findes også i den noget lettere L2-størrelse, hvor den præsterer op til 17,5 på literen.
Hurtigt over for gult
Men det vigtigste ved 2.0 BlueHDi 180 S&S Aut., som den jo retteligt hedder, er mere den komfort og det overskud, hele pakken giver. Masser af power under alle forhold. Hurtigt over for gult, rigeligt med overskud til overhalinger og en tilbagelænet køreoplevelse med det bløde automatgear.
Du kan få meget af den samme oplevelse til billigere penge og lavere forbrug i en 1.6 BlueHDI med 95 hk og ETG6-gearet. Den har ikke så mange kræfter at gøre godt med, men forskellen i det reelle forbrug er med garanti større i virkeligheden, end specifikationerne antyder.
Personbilsagtig
Hvis man lukker øjnene og forestiller sig en mere horisontal kørestilling, så er der ikke langt til den så opreklamerede ‘personbilsagtige’ køreoplevelse. Jumpy og søstrene er bygget på PSA’s modul-platform EMP2, og det skal selvfølgelig give en vis indflydelse på vejgreb og støddæmpning.
Til gengæld mangler der en pæn del af den støjdæmpning, der får nutidens personbiler til at opleves som en gaming station hjemme foran skærmen.
Tankstationernes termokrus
Og skal man mene noget seriøst med bestræbelserne efter at give en varebil personbilsagtige egenskaber, så tager man lige et kig på de mest naturlige svagheder og forsøger at kompensere for dem. Én af dem er udsynet. Man kan ikke se gennem metal, og derfor skal der selvfølgelig være cyklistspejl. I hvert fald i passagersiden.
Det er en ommer, og der er ingen undskyldning, for det har været barnelærdom siden forrige årtusinde. Det samme kan man sige om de franske espresso-kopholdere i forrudehylden. Kom nu med et par ordentlige stativer til tankstationernes termokrus. Det er dem, vi drikker kørekaffen af.
Retur uden læs
Støjisolering må du selv tilføre i form af reoler, læs og materialer. For lige så snart, der kommer lidt gods i varerummet, forsvinder den hule buldren. Det er barnelærdom og sjældent et problem i håndværkerbiler.
Men skal du køre kurerkørsel i en Jumpy, gør du klogt i at give den et lag beklædning eller asfalt-lapper og et skridsikkert gulv i kassen for at gøre returen uden læs mere udholdelig.
Rank ryg
Selv med gennemsnitlige mål er det lidt svært at finde en kørestilling, der passer til de længere ture. Med et højdejusterbart førersæde er det næsten altid muligt at finde en ok stilling til kortere ture ved at pumpe sædet helt op og acceptere en noget rank ryg.
Men skal du sidde der i en halv times tid eller mere i højeste gear, begynder man at sidde lidt uroligt. Derfor var mit gæt også, at de fleste kunder ville tilvælge den førervenlige komfortvæg, der giver ekstra plads til at lægge ryglænet ind i varerummet.
Sådan er det bare
Og grunden til, at PSA overhovedet tilbød den, var da også præcis det samme argument. Ikke desto mindre peger salgstallene i den stik modsatte retning, og i dag er det kun Peugeot, der har den på udstyrslisten. Både Citroën og Toyota har taget den af programmet.
Om det er økonomiske overvejelser eller bare hensynet til pladsen i varerummet, der er årsagen til dette fravalg, kan hverken den japanske eller den franske del af alliancen sige noget om. Sådan er det bare.
Vi tog fejl
På samme måde var vi mange, der tog fejl ved introduktionen, da de præsenterede genistregen XS – Xtra Small. Den korte city-version, der er kortere og mere rummelig end den lange Berlingo.
Det må da tage kegler hos de mange håndværkere, der må opgive at parallel-parkere i byerne. Men nej. Heller ikke dette bud på en bedre hverdag har de konservative håndværkere taget til sig.