Dieselos er stærkt kræftfremkaldende, udtalte WHO forleden, men transport er i dag opbygget med diesel varebiler og diesellastbiler, og samfundet kan ikke på kort tid omstille sig til ikke at kunne købe dagligvarer midt i byen. Specielt når man tager i betragtning, at det bliver mere og mere moderne at bosætte sig i bycentre.
I Oslo vil man forbyde dieselbiler i visse dele af byen om vinteren for at forbedre miljøet – og i København vil man følge med nordmændene.
Men på Christiansborg udtaler venstres trafikpolitiske ordfører Kristian Pihl-Lorentzen, at der allerede er gjort en masse – med miljøzoner, partikelfiltre og krav om Euro 6 motorer næste år.
Husk mobiliteten
– Vi skal tage hensyn til miljøet, men også til mobiliteten. Lastbilen og varebilen er uundværlige, og vi kan ikke ændre rammebetingelserne for transporten og samfundet hurtigere, end vi allerede er i gang med. Jeg vil sige, at det er tankeløst at tro, at man kan gennemføre det så hurtigt, som det er fremme nu. Virksomheder har løbende investeret i nyt transportmateriel – og gør det fortsat. Folketinget har bevilget penge til at fremme biogas, og jeg ser gerne en udvikling med flere last- og varebiler, der kører på biogas, som om måske 10 år kan blive alternativet til diesel, siger Kristian Pihl Lorentzen.
Folketinget støtter biogas-forskning netop for på sigt at nedbringe partikelforureningen fra dieselkøretøjer. Men biogas er kun én ud af mange løsninger. Der sker meget forskningsmæssigt på transportsiden i disse år – både som alternativ til diesel og for at få elbiler og el-hybridbiler til at køre længere – og også brintbiler er på vej. Men at tro, at det kan være gennemført før efter 2030 er forkert.
– Det er en lang rejse at ændre transporten væk fra fossilt brændstof. Derfor bakker vi i DI Transport op om regeringens målsætning med 2050. Transportsektoren har en fornuftig grøn indstilling til spørgsmålet – men at forbyde diesel nu – det er hovedløst, hvis man samtidig vil have et samfund med vækst. Det kræver mobilitet, siger direktør for DI Transport, Michael Svane.
Flere virkemidler
EU Kommissionens hvidbog påpeger også, at der er mange forskellige virkemidler til ændret transport i fremtiden – som er forskellige for byer, mellem byer og international transport.
– At forbyde dieseltransport i byer i dag er at have begrænset kendskab til, hvordan samfundet fungerer. En levende by har trafik og mobilitet. Uden går byen i stå, siger Michael Svane.
Naturgas Fyn er en af de virksomheder, som har fået del i Folketingets tilskud til forskning i alternativ energi. Man kører i dag med 14 naturgasbiler og har foreløbig en naturgastank i Odense – men flere er på vej. Naturgassen ligger vidt forgrenet i den danske undergrund til opvarmning – og det er kun at hente den op og komprimere den til 200 bar til transportbrug.
Fra el til biogas
– Vi arbejder også med at kunne skifte fra naturgas til biogas, som bilerne kører lige så godt på. Rensning af metanen skal ske i vores anlæg i Faaborg og Nyborg. Vi har hentet erfaringer fra Sverige, hvor man har kørt på biogas længe – i Nordsverige på basis af affald. Men for at få succes, kræver den en omlægning af beskatning på biler og brændstof – men det har regeringen lovet vil ske, siger Hans Duus Jørgensen, bestyrelsesformand i NGF Distribution.
Han går også ind for elbiler til transport, men de kan ikke dække transportbehovet. Så tror han på sigt mere på brint. Men indtil da er naturgas et godt produkt, som koster 70 procent af benzin og 85 procent af diesel. Men en gasbil koster så 10.000 kroner mere plus afgift. Indtil afgifterne ændres.
– Vi er klar med flere naturgas tankanlæg indenfor et halvt år – som hurtigt kan ændres til biogas, som kommer fra affald fra husholdning og landbrug, Her har man politisk meldt ud, at der skal være tale om bæredygtig løsning. Man kan også få biogas fra vindmøllestrøm, som kan ændres til brint og så metan – i stor skala en dyr løsning, men over årtier konkurrencedygtigt, siger Hans Duus Jørgensen.
Øget samarbejde
SF’s trafikpolitiske ordfører Anne Baastrup vil tage problemstillingen op i Folketinget, for det har ikke været diskuteret i ordførerkredse. Men hun vil som bosat i København ikke dø af luftvejslidelser, så hellere stramninger.
– Den tidligere transportminister Hans Christian Schmidt var i dialog med Københavns Kommune og Dansk Energi før valget for at finde en løsning i hovedstaden med en anden type fordeling af varer end at lade de store lastbiler køre ind – og satse på el-varebiler, som allerede findes på markedet. Så med øget samarbejde med vognmandsbranchen må vi se, om det fysisk kan lade sig gøre, siger Anne Baastrup.