SUV med stort set samme mål som en Nissan Qashqai. Brændstoføkonomi på op til 21 km/l. Varerum på 1,6 kubikmeter. Til priser, der ligger langt under alt andet i klassen.
Dacia tog et langt tilløb til det danske marked. Lodgy startede festen efterfulgt af Sandero som den første i rækken af opdaterede modeller. Resten af programmet introduceres drypvis i takt med Dacias introduktion af nye og opdaterede modeller.
Næste levende billede bliver Duster, som er den ubetinget mest populære rumæner i Europa. En højbenet SUV, der kan fås med træk på to eller fire hjul.
Dårligt indrettet
Svaghederne er et upræcist styretøj på asfalt og et ikke helt moderne design af særligt interiøret. Først er der førersædet, der kan indstilles i to positioner i højden. Det kræver, at man stiger ud af bilen for at betjene et håndtag. Rattet kan kun indstilles i højden, og de to detaljer kan gøre det svært at finde den perfekte kørestilling, som nutidens bilejere har vænnet sig til.
Den store syvtommers betjeningsskærm, som kommer direkte fra de nyeste Renault’er, er placeret meget lavt på midterkonsollen og gør det utrygt at skæve til den under kørslen. Forklaringen er, at der skulle være plads til det eksisterende varmeapparat.
Lav trailervægt
For SUV-ejere er trailervægten ofte af stor vigtighed. Her gælder 1200 kg for tohjulstrækkerne og 1500 kg for firehjulstrækkerne. Det er i småtingsafdelingen, når der skal heste, både og campingvogne på krogen af papegøjepladebilen.
Men uanset forbeholdene for Dacias berygtede tynde materialer, så yder de tre år eller 100.000 km garanti, og med Renault-organisationen i ryggen, er der ikke umiddelbart noget at frygte.
Sigter efter Qashqai
Styrkerne er motorer og gearkasser fra Renault – og så selvfølgelig prisen, som er Dacias primære slagnummer. Den nye 1,2 turbobenzin med 125 hk tumler den 1200 kg tunge tohjulstrækker fint. Dieselafdelingen rummer de to kendte versioner med 90 eller 110 hk. Og det er netop de to stærkeste maskiner, der får lov til at drive de firehjulstrukne versioner.
Firehjulstrækket kommer fra samarbejdspartneren Nissan, som bruger det i Qashqai. Der er valg mellem 2WD, automatisk 4WD og ’Lock’, der fordeler kræfterne med 50-50 til for- og bagaksel.
Og netop Qashqai er pejlemærket for prissætningen af Duster i Danmark.
Priserne kommer temmelig sikkert til at starte lige omkring 150.000 kroner for den helt basalt udstyrede ’Base’, som kun kommer som en absolut indstigningsversion med den gamle 1,6 benzinmotor med 105 hk.
Lys fremtid
Resten af prislisten kan man finde hos konkurrenterne. Dacia sigter efter at sælge Duster 60-80.000 kroner under tilsvarende konkurrenter på hvide pader (læs: Nissan Qashqai). På gule plader forventer vi et udlæg omkring 85.000 kroner plus moms.
Ejendomsmæglerne messer tre faktorer ’beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed’.
Bilsælgerne kan tilsvarende påkalde sig ’pris, pris, pris’.
For det danske bilmarked har på det seneste fokuseret på prisen og vist sig nærmest upåvirkeligt af teknologiske fremskridt.
Det tegner lyst for den rumænske SUV, der har premiere i Danmark til marts.