Pr. 1. september trådte en ny forbrugstest i kraft, nemlig World-wide harmonized Light duty vehicles test Procedure (WLTP). Den indeholder en virkelighedstest RDE (Real Drive Emissions), og hele dette system afløser den gamle NEDC, som havde over 20 år på bagen.
WLTP-testen gælder kun for nye typegodkendelser, så det varer nogen tid, inden vi ser alle nye biler blive testet efter denne metode. Men allerede nu har vi et billede af, hvordan det egentlig ser ud med de nyeste Euro 6-dieselmotorer.
188 biler testet
Tyske bilisters interesse-organisation ADAC har nemlig testet 188 Euro 6-dieselbiler for deres udledning af NOx i gram pr. km. Mere præcist er der målt på udledningen af kvælstofoxid, der er den sundhedsskadelige type af NOx.
Benzinbiler udleder også NOx, men historisk set ikke i samme omfang som dieselbiler. Derfor er Euro 6-dieselbiler efter lovkrav monteret med forskellige former for NOx-katalysatorer. Omvendt har dieselbilerne altid været ‘grønnere’ end benzinbilerne ved at udlede mindre CO2 pr. km.
Renault i bunden, BMW i top
De 188 testede dieselbiler kommer fra i alt 12 moderselskaber. Til hvert moderselskab er der blevet testet et antal biler. Det er gennemsnittet af disse resultater, der er blevet offentliggjort.
“Renault/Dacia”, der står som et af disse moderselskaber, klarer sig værst, mens “BMW/Mini” klarer sig bedst. I det hele taget klarer de tyske moderselskaber sig næsten påfaldende godt i forhold til alle de andre. Alligevel er der ingen af moderselskaberne, der gennemsnitligt holder sig under grænseværdierne.
Målt med PEMS-udstyr
ADAC, der har udført målingerne, påberåber sig at være en uafhængig interesseorganisation på samme måde som FDM i Danmark. De har først målt bilens udledning af NOx i en laboratorietest. Derefter har de med det såkaldte PEMS-udstyr monteret på bilen målt dens udledning under kørsel på gader og veje.
Dette er altså cirka den samme målemetode, der anvendes af EU for nye typegodkendte biler fra og med den 1. september. ADACs resultater er offentliggjort pr. moderselskab, og de viser derfor ikke resultaterne for de individuelle biler.
Fra 2 til 10 gange grænseværdien
ICCT (International Council on Clean Transportation) er en anden uafhængig organisation, der tester bilers brændstofforbrug i virkelighedens verden. ICCT har NOx-testet 541 dieselbiler efter RDE-metoden og konkluderer, at kun et mindretal af dem vil kunne bestå EU’s nye test.
Rapporten viser, at 74 procent af de testede dieselbiler overskrider Euro 6-grænseværdien med en faktor på over 2, mens 13 procent udleder mere end 10 gange grænseværdien. Også her er Renault og Dacia de største syndere.
Teknologien er til rådighed
Men ICCT påpeger samtidig, at der er et antal af de nye Euro 6-dieselbiler, som rent faktisk overholder grænseværdierne ved virkelig kørsel. Dette viser, at bilfabrikanterne rent faktisk råder over en effektiv efterbehandlingsteknologi. Den tages bare ikke i brug.
ADAC er ude med riven efter Ford, som de kritiserer for stadig at anvende ineffektiv NOx-lagringsteknologi. Kun i de større transportere er der monteret velfungerende SRC-systemer. – Dette viser, at Ford besidder den know-how, der er nødvendig, lyder det fra ADAC.
Kritik af PSA
Der er også knubrede ord til PSA (Peugeot, Citroën og DS). Selv om de har udvist gode resultater under NEDC-regimet, så stiger motorernes udledning af NOx markant under ADAC’s mere krævende test.
Ingen biler fra Toyota eller Nissan er blevet testet, og det skyldes, at ADAC har testet for få af disse biler til at kunne tegne et retvisende billede.
ADAC’s rapport kan læses her:
ICCT’s rapport:
http://www.theicct.org/road-tested-sep2017