Skal det være helt elektrisk eller én eller anden hybridvariant. Skal det være små teknologiske opkomlinge eller giganterne, der løber med rovet? Kan tunge varebiler overhovedet slæbe batterier nok til at fungere i fremtidens samfund?
Kan vi løse det enorme forureningsproblem fra udvindingen af lithium til Litium-Ion batterierne. Kan Tesla overleve, når Volkswagen, Mercedes-Benz og Nissean-Renault Mitsubishi alliancen begynder at spille med musklerne?
Man forstår Løkke
Én ting er sikkert. Vi får svar på det sidste i løbet af meget få år, når hele den store plan for alvor kommer op i omdrejninger. De tre store har ladet de store kanoner og er klar til de afgørende slag.
De har tydeligvis besluttet sig for, at fremtiden er elbiler. Masser af elbiler. Så mange at man pludseligt forstår, hvorfor Statsminister Løkke snakker om 100.000 danske elbiler.
50 millioner elbiler
Volkswagens administrerende direktør, Herbert Diess, lovede i et interview i mandags, at koncernen vil bygge hele 50 millioner elbiler på den nye MEB-platform.
Set i lyset af, at Volkswagen som verdens største bilproducent sidste år solgte sammenlagt 10,7 millioner biler, lyder det ikke som noget, der bliver overstået i løbet af en formiddag.
Har købt en grund
Men han mener det alvorligt, for samtidigt fortalte han, at VW har købt jord i Kina til opførelse af en batterifabrik, der skal garantere forsyningen af batteripakker til samtlige 50 millioner elbiler.
Dermed lægger tyskerne sig for en stund i spidsen for den panik, der hersker blandt alverdens bilproducenter om at sikre sig fremtidens bilmarked. For de synes alle at have vedtaget, at den bliver elektrisk.
Tungere elbiler
For lige nu gælder det om at fremtidssikre sig den størst mulige andel af den lithium-udvinding, der er så afgørende for, om det overhovedet kan lade sig gøre at bygge alle de elbiler.
For i takt med udviklingen bliver det også muligt at drive større og tungere biler helt eller delvist elektrisk. De små varebiler er allerede godt i gang , mens de store er begyndt at røre på sig.
Det eneste problem
Det med forurening fra batteriproduktion ser ud til at blive negligeret på politisk plan og direktionsgangene. Den diskussion er en skyttegravskrig, der foregår mellem skarpt optrukne fronter af for og imod.
Politikere og producenter har for længst vedtaget, at elbiler er fremtiden, og at det eneste tekniske problem på kort sigt ligger i ladetiden.
Men også her synes man at have erkendt, at det kun er et spørgsmål om kort tid, før vi når en tålelig løsning for utålmodige pendlere.
Tipper elektrisk
Rækkevidde-problemet bliver mindre og mindre i takt med udviklingen af batterierne, og de sidste rabiate diesel-fetichister klynger sig nu til forureningsproblemet, som allerede synes at tippe til elbilernes fordel.
I dag ligger Tesla i en suveræn førerposition på det globale marked for elbiler, og det har de store spillere set. De største med Volkswagen, Mercedes-Benz og Nissan-Renault-Mitsubishi alliancen i spidsen investerer milliarder og atter milliarder for at stå bedst muligt efter den elektriske overgang.
Kold lynladning
Den fransk-japanske Alliance proklamerede netop i går, at man har foretaget endnu en milliardinvestering i den nyeste batteriteknologi. Denne gang i den amerikanske teknologi-virksomhed, Enevate Corporation.
Enevate er langt fremme med ny opladningsteknologi, der kan hurtiglade store batteripakker på fem minutter ved lave temperaturer.
De er åbenbart ved at knække koden til et af de største problemer for elbiler. Så mangler vi bare at få nedbringe vægten på de store batteripakker og forureningen fra batteriproduktionen.