Som det er med så meget andet her i livet, halter Danmark lidt efter de helt store. Internettet har sørget for, at vi er helt med på beatet, når det kommer til mode, musik, film og trendy tendenser i hverdagen.
Men på nogle punkter er det slet ikke noget at stræbe efter. Tværtimod. Når man ser på for eksempel trafikudviklingen er der al mulig grund til at lære af verdens storbyer, så vi kommer nemmest muligt rundt i hverdagen
Virvar af leverandører
For Danmarks stor- og større byer bliver mere og mere tilstoppede af trafik, og vi kan lige så godt være ærlige og erkende, at varebilerne bestemt optager deres del af de ledige pladser i hverdagens bytrafik.
Stigende onlineshopping over hele Europa betyder, at antallet af pakkeleverancer forventes at blive fordoblet over de næste fire år, anføres det af Ford, som henviser til en rapport, der blev udgivet af McKinsey & Company i 2016.
Rejsetiden er steget med 40 procent
Ford anfører desuden, at de fleste pakker i dag leveres af varebiler, og det fører til så store trafikbelastninger, at den gennemsnitlige rejsetid i London er steget med mere end 40 procent på bare tre år. Dette tal fremgår af en rapport, der er udgivet af det amerikanske analyseinstitut Inrix.
Ford peger på den konsekvens, at leverandører er kommet under stigende pres for at levere flere pakker på kortere tid og med færre omkostninger, mens de samtidig skal sikre medarbejdernes trivsel og agere på en miljøansvarlig måde.
I samarbejde med Gnewt
Det er på denne baggrund, at Ford nu tester en ny, digitaliseret leveringstjeneste. Det foregår i samarbejde med leverandøren Gnewt, som skal optimere leveringen gennem koordineret brug af forskellige transportformer – herunder fodgængerbude og på sigt cykelbude.
Gnewts indledende tests styres af Fords intelligente, cloud-baserede rute- og logistikprogram MoDe:Link, der styrer samtlige trin i leveringen fra depot til dørtrin. Målet er at hjælpe både bude, bilflåder og logistik- og fødevareleverandører med at optimere leveringsprocessen samt udnytte varebiler mest effektivt – både for at skære unødige omkostninger fra og ikke mindst for at skåne miljøet.
Varebilerne skal ud af den tunge trafik
Den nye tjeneste vil ifølge Ford også kunne forbedre kundeservicen markant ved at give mere præcise leveringstidspunkter. “Også vejene vil blive tilgodeset med reduceret myldretidstrafik og mere plads ved kantstenene, hvor varevogne læsser af og optager meget plads,” hedder det.
-Vores mål er at holde større varebiler ude af tungt befærdede områder, forklarer Tom Thompson, der er projektleder hos Ford Mobility. -Til det sidste stykke af leveringen, der ofte foregår i byområder med tæt trafik og få parkeringspladser, giver det langt mere mening at distribuere pakkerne via mere letbevægelige og omkostningseffektive former for transport som f.eks. gående eller cyklende bude.
Passer også til andre mærkers varebiler
Ford vil løse udfordringerne ved bytrafik, især når det kommer til varelevering, gennem partnerskaber og innovative tjenester. Testkonceptet er designet til at være kompatibelt med både Fords og andre mærkers varebiler, der alle arbejder dynamisk ud fra depotordrer, som afgør den mest effektive rute for hver leverance.
Hvert skridt af leveringen beregnes af Fords særlige softwareplatform, der koordinerer alting med fodgængerbude og på sigt også cykelbude, droner og autonome robotter. Koordinerede leverancer med flere forskellige transportformer kan være både hurtigere og billigere end leverancer, der udelukkende føres til dørs med varebiler. Det konkluderer leveringsvirksomheden Gnewt i en rapport fra maj 2018.
Kan skære fire varebiler væk
Ford vurderer, at én varebil og et hold bestående af fire bude til fods eller på cykler, der alle arbejder som en del af en digitalt koordineret leveringstjeneste, kan arbejde lige så effektivt som fem varevogne, der arbejder hver for sig.
I forbindelse med de indledende tests har Ford indgået samarbejde med den bæredygtige leveringsvirksomhed Gnewt, der i 2018 vandt titlen som Sustainable Logistics Company of the Year i Storbritannien.
Englands største flåde
Gnewt driver den største flåde af elektriske varebiler i Storbritannien med mere end 70 af slagsen. Virksomheden betegner sig selv som en frontløber i bæredygtige leverancer og har gennem tæt samarbejde med førende detailhandlere, online-butikker og logistikfirmaer leveret tre millioner pakker om året i London.
Derudover arbejder de også sammen med Londons offentlige transportmyndighed og flere universiteter som del af forskningsprojektet FTC2050. I dette projekt ser man på, hvordan man reducerer bytrafik og CO2-emissioner uden at gå på kompromis med kundeservice.
Grundlæggende ændring
-Vi vil ændre måden, man grundlæggende tænker levering på, forklarer Sam Clarke, der er grundlægger og chef for forretningsudvikling hos Gnewt. -Vi undersøger, hvordan opdelte leverancer kan gavne både forretningen, kunderne, miljøet og medarbejderne med miljøbevidste og sundhedsfremmende initiativer.
-I den forbindelse er vi glade for samarbejdet med Ford, der fører projektet ud i livet med deres revolutionerende softwareløsning, tilføjer han.
Fords bæredygtige leveringsløsning følges i øvrigt tæt af Storbritanniens regering, der har anerkendt behovet for udviklingen af bedre vareleveringer i landets byområder.