“Jeg må tilstå, at jeg har mere end svært ved at se, hvordan man kan kontrollere overholdelsen af en vægtgrænse på 11 kg. En pakke på 10 kg må alle køre med. Men hvis du kører med en pakke på 11 kg uden tilladelse, udfører du ulovlig godskørsel. Det koster 35.000 kr. i bøde.
Hvem kan forstå dette? Jeg kan ikke.” Sådan skriver branchedirektør Michael Svane i en kommentar til regeringens nye lovforslag til regulering af godskørsel i varebiler. Michael Svane er direktør for DI Transport, der har et tæt samarbejde med Arbejdsgiverforeningen Transport & Logistik (ATL).
Lovforslaget er ikke udtryk for regeringens politik. Det er resultatet af et beslutningsforslag fra maj 2016. Det blev vedtaget af et flertal i Folketinget bestående af Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Alternativet og Socialistisk Folkeparti. Regeringspartierne og Det radikale Venstre er imod beslutningsforslaget.
En nedre bagatelgrænse
Hensigten med lovforslaget er at regulere en del af den danske godskørsel med varebiler. Nemlig den godskørsel, der foregår for fremmed regning i varebiler fra 2 – 3,5 tons. I lovforslaget foreslås bl.a. indført en nedre bagatelgrænse for pakker. Kun hvis man kører med pakker, der vejer mere end 11 kg, kræves der en vognmandstilladelse. Hensigten er, at der ikke behøves tilladelse til omdeling af aviser, reklamer og mindre pakker.
Vægtgrænsen henviser desuden til Arbejdstilsynets At-vejledning D.3.1. af september 2005. Af denne fremgår, at løft tæt ved kroppen af genstande på op til 11 kg normalt ikke anses for sundhedsskadelige løft.
En løftet pegefinger
Men Michael Svane mener, at den foreslåede vægtgrænse giver anledning til en løftet pegefinger. “Vi er nu på vej til at indføre regler, der står og falder med vægten på eksempelvis pakker. Jeg modtog 17 pakker i forbindelse med seneste jul. Og på intet tidspunkt har jeg skænket pakkens vægt en tanke. Og jeg er nok ikke den eneste,” anfører han.
Branchedirektøren påpeger, at der i varebilsudvalget var enighed om, at det afgørende var at der blev indført regler, der kan kontrolleres.
To fronter i varebilsudvalget
Varebilsudvalget blev nedsat i november 2016 af daværende transportminister Hans Christian Schmidt (Venstre). Formålet var angiveligt at afdække nogle usikkerheder og problemstillinger i beslutningsforslaget og derefter komme med en samlet anbefaling. Formanden for udvalget er Kjeld Zacho Jørgensen, der er direktør for Billund Lufthavn.
Udvalget har ikke kunnet blive enige om en anbefaling. Uenigheden tegnes af to fronter. Den ene er for beslutningsforslaget og tegnes af Dansk Transport og Logistik (DTL), fagforeningen 3F og FDL, der er en organisation af selvkørende vognmænd.
Den anden er imod beslutningsforslaget og på linje med regeringspartierne. Denne front tegnes af ITD, Danske Speditører, Dansk Industri, FK Distribution, H.P. Therkelsen, Håndværksrådet, Mover og Danske Medier.
Lovforslaget er i høring hos transportbranchen frem til den 9. marts.