• Cyklisten forbinder via en smartphone app sin cykelhjelm til Volvos sky, så bil og cykelhjelm kan 'se' hinanden

  • Bilisten får en advarsel på sit head-up display om, at en cyklist er nær, mens cyklisten samtidigt får et lyssignal i hjelmen

Volvo løser problemet med højresvingsulykker

Den svenske bilproducent har netop offentliggjort en teknologisk verdensnyhed - cykelhjelm og bil taler med hinanden, så højresvingsulykker helt kan forhindres

På International CES 2015 i Las Vegas viser Volvo og skisports-mærk POC et teknologisk, bærbart koncept til cyklister, der har potentiale til at forhindre højresvingsulykker og redde liv.
I en indsats, der er banebrydende for bilindustrien, præsenterer Volvo Cars sammen med POC – en anerkendt, svensk producent af sikkerheds-sportsudstyr – og Ericsson for første gang nogensinde en ny sikkerhedsteknologi, der gør det muligt for bilister og cyklister af ”tale med hinanden”. Det sker på International CES i Las Vegas i dagene 6.-9. januar 2015.

Connected Safety

I teknologien indgår en Volvo-bil og en prototype af en cykelhjelm, der ved hjælp af tovejs kommunikation er i stand til at advare henholdsvis Volvo-føreren om, at cyklisten befinder sig i umiddelbar nærhed, og omvendt. På den måde kan uheld undgås. Det er første gang, en bilproducent bruger de såkaldte Connected Safety teknologier i den sammenhæng.

Kan se om hjørner

Ved hjælp af en smartphone app til cyklister og Volvo-skyen kan cyklistens position deles med bilen og vice versa. Hvis systemet vurderer, at en kollision er umiddelbart forestående, sendes en advarsel til begge trafikanter, så de kan gøre noget for at rette op på situationen. Volvo-føreren bliver advaret om, at cyklisten befinder sig i umiddelbar nærhed via en såkaldt head-up display alarm; også selv om cyklisten befinder sig uden for synsvidde, for eksempel rundt om et hjørne, bag et andet køretøj eller er svær at få øje på i mørke. Cyklisten bliver advaret via et lys, der er monteret i hjelmen.

Teknologisk koncepthjelm

Verden over begynder flere og flere at bruge cyklen som transportmiddel. Det har medført en stigning i antallet af alvorlige uheld, der involverer cyklister og har ansporet Volvo og POC til at finde en løsning. Volvo’s City Safety system, en teknologi, der kan opdage, advare og bremse automatisk for at undgå påkørsel af cyklister, var bilbranchens første skridt hen imod at adressere cyklisters sikkerhed, og det var det, der banede vej for den innovative, teknologiske koncepthjelm, der nu præsenteres på International CES 2015.

Skybaseret sikkerhedskoncept

Det nye koncept er resultatet af et svensk partnerskab mellem Volvo Cars, POC, der er førende inden for sikkerhedsudstyr til visse ekstremsportudøvere og cyklister, samt Ericsson, der er førende på verdensplan inden for kommunikationsteknologi og –tjenester. Det nye, skybaserede sikkerhedskoncept rummer spændende udviklingsmuligheder, og kan ultimativt redde liv inden for hele spektret af bløde trafikanter.

Eliminerer blinde vinkler

– Partnerskabet mellem Volvo Cars, POC og Ericsson er en vigtig milepæl i virkeliggørelsen af Volvo’s vision om at bygge biler, der ikke kolliderer. Allerede nu kan vores City Safety system, opdage, advare og bremse automatisk for at undgå sammenstød med cyklister. Men nu er vi ved hjælp af forskning i skybaserede sikkerhedssystemer kommet endnu tættere på at eliminere de tilbageværende blinde vinkler mellem biler og cyklister og dermed undgå kollisioner, siger Klas Bendrik, informationsdirektør hos Volvo Cars

Kan forandre verden

Og chef for Business Unit Support Solutions hos Ericsson Per Borgklint, supplerer:
– Muligheden for at skabe forbindelser, der kan redde liv, er netværkssamfundets måske største løfte. Vores nyeste arbejde med Volvo Cars, hvor vi undersøger muligheden for at beskytte

Mekonomen lukker butikkerne i Danmark

Volvo til konkurrenterne: I må gerne kopiere XC90

millioner af cyklister er blot det seneste eksempel på innovation, der kan forandre verden. Vi er stolte over at være med i dette vigtige initiativ sammen med POC og agter at fortsætte jagten på fremskridt inden for tilslutningsområdet, hvor mulighederne er næsten ubegrænsede.

Fuld automatisk bremsekraft

Siden foråret 2013 har alle nye Volvo-biler været forsynet med automatisk opbremsning for cyklister. Volvo’s system anvender radar og kamera til at opdage cyklister og er baseret på avanceret sensorteknologi og kan tilføre fuld automatisk bremsekraft, hvis bilen er ved at kollidere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *