• e-Palettes multimodale køretøjer indrettes til forskellige mobiltetsbehov

  • Slut med at bestille forkert skostørrelse. Skobutikken kommer forbi

  • Pizzabageren kommer forbi med stenovnen, og du sætter dig til bords i nabovognen

Varebilen kommer ikke med skoene – den kommer med hele butikken

Toyota har et bud på fremtidens multimodale køretøj, der i princippet kan indrettes til alle former for transport og mobilitet

Dinér Transportable kan være ganske udmærket, men ville det ikke være meget bedre at kunne bestille hele restauranten? Eller at få skobutikken til lige at komme forbi? Så kunne man prøve de løbesko, man lige har bestilt online – og så lige stikke foden i en 5-6 andre, der måske passer bedre.

Mulighederne er mange inden for det, der kaldes “Mobility As A Service” (MAAS). Kort sagt handler det om, at vi i fremtiden spås at ville gøre det modsatte af, hvad vi gør i dag.

Køretøjet designes til de skiftende behov

I dag vælger vi først vores køretøj. Vi træffer valget ud fra, hvilket køretøj, der bedst kan opfylde vores behov for mobilitet. I fremtiden vil vi først vælge den mobilitet, vi har brug for, hvorefter der til lejligheden vil blive tilbudt eller designet et køretøj, der kan opfylde vores specifikke behov.

Toyota er en af de bilfabrikanter, der tror på, at MAAS er fremtiden. Toyota benyttede den seneste teknologimesse CES i Las Vegas den 9.-12. januar til at præsentere sit fremtidskoncept kaldet e-Palette. Konceptet favner alle de nye teknologier, der i de kommende år vil forvandle hele bilindustrien.

Stort skridt fremad mod bæredygtig mobilitet

Hele mobilitetsbegrebet omdefineres i takt med at vore køretøjer forvandles. De elektrificeres, de forbindes med hinanden og de bliver autonome. Toyota’s CEO Akio Toyoda sagde på CES-messen, at e-Palette er et bud på en udvikling frem mod en mere bæredygtig mobilitet.

e-Palette er som navnet antyder en palet af produkter. Et af dem er en selvkørende bil, der kan opfylde forskellige behov. I følge Toyota kan dens design bedst beskrives som et ‘transparent’ lastrum på hjul. Og dette lastrum kan så indrettes til at løse forskelligartede opgaver.

Rullende restaurant eller mobil skobutik

Lastrummet kan f.eks. indrettes til transport af personer eller til transport af varer. Det kan også indrettes med henblik på at tilbyde serviceydelser.

Det kunne være en rullende restaurant eller en mobil skobutik. Man kan således bestille sko online og få hele butikken ud på ens adresse, hvor man så kan prøve, om skoen passer. Eller man kan blive hentet af restauranten og indtage en tre retters menu på farten og nyde, at udsigten hele tiden skifter.

Fem virksomheder i alliance

e-Palette udgøres af en alliance bestående af Toyota, Amazon, DiDi (kinesisk pendant til Uber) Pizza Hut og Uber. Disse virksomheder bidrager med applikationer, udvikling af open source platforme og videreudvikling af teknologier.

Du kan læse mere om MAAS på dette site: https://maas-alliance.eu

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *