Tyskland indfører afgift for udlændinge

Udenlandske bilister skal betale for en skattelempelse for tyske bilister. FDM har klaget til den tyske regering

Timing is everything. Det er en gammel sandhed, som den tyske transportminister tilsyneladende har taget til sig.

For netop som Tyskland indtager sin vante rolle som transitland for feriebilister, smider han et forslag om vejafgift for alle udlændinge på bordet.

Smask. Timing ist alles.

Prisen for ti dages brug af det tyske vejnet bliver 10 Euro, mens to måneder kan erhverves til rabatprisen 20 Euro og et helt år for 100 Euro svarende til henholdsvis 75, 225 og 745 kroner.

– Ingen tysk bilist vil samlet set komme til at betale mere end i dag, siger transportminister Alexander Dobrindt til den tyske tv-kanal ZDF.

Udlændingeafgift

Det beroliger dog ikke den danske bilistorganisation FDM, der protesterer mod forslaget.

– Vi synes, det er et rigtig dårligt forslag; især fordi debatten i Tyskland har gået på, at det er en afgift for udlændige, som kører på vejnettet. Det, synes vi, er en glidebane at komme ud på, for det kan betyde, at andre lande vil gå samme vej, siger Torben Møller Thomsen, administrerende direktør i FDM, til DR Nyheder.

Betale for vedligehold

Men Dobrindt afviser protesten.

– Mit afgiftssystem er EU-kompatibelt. Den er det samme for både indenlandske og udenlandske bilejere, der bruger det tyske vejnet.

Men for de tyske bilister bliver afgiften gratis – forstået på den måde, at de nye vejafgifter skal finansiere en nedsættelse af tyskernes ejerafgift, som hidtil har betalt for vedligeholdelsen. Præcist som det er tilfældet i Danmark, hvor det er gratis for alle at benytte vejnettet.

Danskerne siger ja og nej

Afgiften på brændstof i Tyskland er næsten lige så stor i Tyskland som i Danmark, og FDM mener, at denne afgift til fulde dækker danskernes brug af tysk asfalt.

FDM har fået lavet en undersøgelse af danskernes holdning til denne vejskat, og 43 procent af de adspurgte har svaret, at afgiften er urimelig, mens 33 procent mener, det er ok, at man som gæst skal betale for at køre på vejene.

FDM mener, at afgiften er i strid med EU-retten og har klaget over forslaget til den tyske regering. Samtidig har FDM taget kontakt til den danske transportminister for at få ham til at tage sagen op i EU-regi.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *