Suzuki Vitara på jysk ”hvalfart“

Suzuki Vitara kørte som den eneste ned på stranden for at komme tæt på to strandede kaskelothvaler

HENNE STRAND, SØNDAG: Mens vi er igang med at teste den rumænsk-franske Dacia Lodgy lægger vi vejen forbi den jyske vestkyst og opsluges i en tæt sværm af biler, fordi folk i tusindvis ”hvalfarter“ til Henne Strand for at se på to kaskelothvaler, som er drevet i land.
Byen er proppet med biler og allerede 2,5 kilometer før byskiltet er køen tæt, bilerne kører ”bumper-to-bumper“. I to kolonner defilerer bilerne gennem byens hovedstrøg, den ene på vej mod stranden og den anden på vej ud af byen.

Kun en Suzuki på stranden

På stranden er der sort af nysgerrige, som trodser en strid blæst og slagregn for at få et glimt af de strandede hvaler i og ved den skummende havstok. To store entreprenørmaskiner har trukket den ene hval op på stranden.
Biler er der ingen af på nær en enkelt varebil. En Suzuki Vitara på papegøjeplader. Og den er der i embeds medfør.

En fordel med 4-hjulstræk

Mens den ene kaskelothval stadig ligger på sit yderste i havstokken og stundom vipper med halen, gør føreren af varebilen klar til begynde den nødvendige partering af den døde hval.
Den skal  dissekeres mest muligt, så konservatorer fra Statens Naturhistoriske Museum kan nøjes med at tage mindst muligt med sig til en fuldstændig rensning af det skeleterede dyr. Det gælder også for den anden hval.
Vel byder stranden på fast grund under hjulene – ellers ville den ikke kunne bære de tunge entreprenørmaskiner, som trak den døde hval på land – men bundforholdene i vadehavet og langs den jyske vestkyst kan hurtigt ændre sig, så en let bil med træk på alle hjul er en fordel, når der skal løses opgaver som f. eks. dén på Henne Strand.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *