• E-Ducato er baseret på en L1H2-variant og har en nyttelast på 940 kg

  • Batteriet på 43 kWh kan lynlades på ca. 1,5 time

  • Emovum hævder, at elmotoren på 60 kW (81 HK) kan holde til op mod 1 million kilometers kørsel

  • Speedometre har det med at overdrive. E-Ducatos topfart er 105 km/t

Store lydløse kassevogne i Hamburg

Seks el-drevne Fiat Ducato'er bringer pakker ud for Hermes i Hamburgs bymidte

En Fiat Ducato drives frem af en bomstærk 2,3 liters turbodieselmotor med 130-177 HK. Det er ganske vist. Men efter en tur forbi det tyske firma Emovum GmbH har piben fået en anden lyd.

Der er faktisk ingen lyd. Oliebrænderen er afløst af en elmotor med 81 HK. 90-liters dieseltanken er erstattet af et 43 kWh’s batteri, og rækkevidden er skrumpet fra ca. 1000 km til 100 km.

Emissionsfri i 2025

Men kurérvirksomheden Hermes hænger sig ikke så meget i rækkevidde. De har siden oktober sidste år haft to el-drevne E-Ducato’er i tjeneste i Hamburgs bymidte. Efter 20.000 km er de så tilfredse med Fiat’ernes indsats, at de har bestil 4 mere.

Så nu hvisler der seks Ducato’er rundt i bykernen. Det sker som et led i virksomhedens strategi om i 2025 at være helt emissionsfri, når det gælder distribution i Tysklands bymidter.

Også aftale med Mercedes

For at nå dette mål spiller Hermes på flere heste. Tidligere i år indgik virksomheden et samarbejde med Mercedes, der næste år skal levere el-drevne Vito’er og Sprintere til distributionskørsel i Hamburg og Stuttgart.

Hvad de økonomiske erfaringer med Mercedes-bilerne bliver, vil fremtiden vise. Men allerede nu har Hermes gjort positive erfaringer med de ombyggede Ducato’er.

God balance

Ifølge Hermes udviser E-Ducato en god balance mellem anskaffelsespris og ydeevne. Den korte rækkevidde kan forlænges, så bilen kan køre op til 250 km på en opladning.

I øvrigt bliver rækkevidden ikke reduceret i den kolde sæson. Det sikres af et indbygget, bioethanol-drevet varmeanlæg. Desuden kan bilens batteri lynlades på ca. 1,5 time.

Op til 4 års garanti

Emovum kan mod aftale tilbyde op til 4 års mekanisk garanti på elmotor, drivlinie og batteri, men hævder i øvrigt, at en E-Ducato er billig at vedligeholde.

El-motoren skulle i følge virksomheden være så holdbar, at den først skal pensioneres efter 1 million kilometer. Dertil kommer andre fordele i form af statslig støtte i forbindelse med kørsel med og ejerskab af elbiler.

Subsidier og billigere lån

I tillæg til afgiftslettelser høster man fordele af statslige og regionale støtteprogrammer. Købere af elbiler har desuden adgang til for eksempel billigere lån. I Hamburg er det gratis for elbiler at parkere i bymidten, lige som medlemmer af Hamburgs håndværker- og handelsstandsforening kan købe en E-Ducato på fordelagtige vilkår.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *