Skat er på afveje – igen!

300.000 bilejere får rykkere for opkrævninger, som aldrig er modtaget

Statsminister Helle Thorning Schmidt har for femte gang i denne regeringsperiode udnævnt en ny skatteminister, og før han eventuelt også skiftes ud, kan hun passende bede ham – partikammeraten Benny Engelbrecht – om at tage fat i kravetøjet på direktøren for Skat, Jesper Rønnow Simonsen, og bede denne om at få ryddet op i det kaos, der hersker omkring opkrævningen af ejerafgifter og vægtafgifter hos landets bilejere.

Fejl på fejl

I marts udsendte Skat 23.000 forkerte rykkere til bilejere desuagtet, det krævede beløb enten allerede var betalt eller at de pågældende ikke længere var ejere af den bil, der blev krævede afgift for.
Skat erkendte dengang fejlen, der angiveligt skyldtes problemer med omstilling til det nye digitale motorregister, men fastholdt ikke desto mindre kravet, fordi disse angiveligt skulle være korrekte, omend de på opkrævningerne anførte periodeangivelser kunne være forkerte.

Besværet digitalsystem

Nu har Skat taget fat på en bunke rykkere for manglende indbetalinger, opkrævninger som bilejerne aldrig har modtaget.
Denne gang drejer det sig om 300.000 rykkere for ejerafgifter og vægtafgifter, der angiveligt skulle være forfaldne til betaling i 2012 og 2013.
Ifølge dr.dk skyldes miseren også denne gang problemer med indfasningen af det nye motorregister, og inddrivelsesdirektør Jens Sørensen hos Skat beklager, at der er gået så længe, før opkrævningerne kunne sendes ud, men at det ikke har været teknisk muligt at gøre det anderledes.

Rodebutikken Skat

At pålægge 300.000 – eller flere – bilejere et uberettiget rykkegebyr for manglende indbetaling, der ikke er modtaget opkrævning for, er mildt sagt grotesk – for ikke at sige uanstændigt.
65 kroner i rykkergebyr er måske ingen herregård, men ganget med antallet af rykkere, er der tale om ikke mindre end 19,5 millioner kroner, dersom alle betaler uden at protestere.
Selvom der kan være tale om afgifter, der skulle være betalt, burde Skats rykkergebyr for egen langsommelighed i det mindste være undeladt, for det er vel ikke bilejernes skyld, at Skat har haft eller fortsat har problemer med digitaliseringen af motorregistret.

Ministerstolen er varm

Om det er nok så svært at tæmme det digitale system til at holde rede på, hvem der skal betale hvad for biler som er solgt og omregistreret, må det være Skats problem, men det er selvfølgelig lettere at lægge besværet over på bilejerne, der i forvejen har nok at gøre med at bidrage til generering af driftstilskud til Skat.
Velkommen Benny Engelbrecht i den varme stol, men sæt dig nu ikke på hænderne, brug dem til at få ryddet op i rodebutikken Skat.

Hvad mener du?

To tredjedele af redaktionen bag altomvarebiler.dk kører selv i varebiler, og den ene er blandt de 300.000 bilejere, som har modtaget opkrævning med rykkergebyr – ganske vist et beskedent beløb, men i princippet er det ikke desto mindre et eksempel på en offentlig instans’ urimelige adfærd over for skatteborgere. Skats håndtering af denne sag kan utvivlsomt diskuteres, men hvad mener læserne?

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *