• Låget kan løfte 150 kg med liften, så du slipper for at læsse af, når du skal til på ladet

  • Med lift-låg kan du læsse værktøj og materialer i to etager

  • Henrik Wiewiura har fået monteret et spil på ladet med talje i låget, så han kan læsse store byttedyr uden at ødelægge ryggen

  • Når låget er lukket, er det også låst, så ingen kan komme til indholdet på ladet

  • Og du kan styre det hele med fjernbetjening

  • Med liften løftet til taghøjde kan kloakmesteren transportere seks meter lange rør på taget

Sådan bliver din pickup til et multiværktøj

Lidt teknisk snilde og en kreativ opbygger med en hydraulisk lift har forvandlet kloakmesterens Nissan Navara til en drøm af et multiværktøj til arbejde og jagt

Her er en glad mand. Han har købt sig en Nissan Navara og forvandlet den til et stykke multiværktøj. Navara er i forvejen et fleksibelt lille køretøj i varebilsammenhæng. Den kan læsse et ton, trække 3,5 og præstere noget af det bedste offroad-kørsel, der kan opdrives.

Men da kloakmester Henrik Wiewiura fra Vallensbæk Kloak Service fik tilbudet om at teste et nyt liftsystem fra opbyggeren Pendelmatic i Brøndby, blev fleksibiliteten løftet til nye højder. Sådan helt bogstaveligt.

Varebiler i knæ

Henrik Wiewiura knokler hver dag på sit job. Navara’en får lov til at slæbe gravemaskine og værktøj i en grad, der ville tvinge de fleste store varebiler i knæ. I fritiden er han en ivrig jæger. Der skal med andre ord helst foregå noget hele tiden – og helst udendørs.

Så han kunne ikke rigtigt se nogen grund til at anskaffe sig flere biler for at dyrke sin store hobby, når den samme bil er den oplagte bil til både job og fritid. Så han fik monteret et sæt papegøjeplader, og med momsen betalt kan han køre på job og jagt uden at tænke på regler og afgifter.

150 kg på låget

Det hele virkede rimeligt velfungerende. Intet er perfekt, og et par småting kunne være bedre. Men det fandt han først ud af, da Jan Møller fra Pendelmatic en dag spurgte ham, om han ikke ville teste hans X-Top, som er et låg til pickupper, med et nyt hydraulisk lift-system.

Finten er, at låget i sig selv beskytter indholdet på ladet mod langfingret interesse, mens power-liften kan løfte 150 kg på låget, når man skal ned til ladet. På den måde sparer han hårdt arbejde på at læsse af og på hele tiden, og han kan læsse værktøj og materialer i to lag.

Gør hverdagen nemmere

– Jeg har en hydraulisk hammer til gravemaskinen. Den vejer nok tæt på de 150 kg, og den kan jeg lade blive l liggende på låget, når jeg åbner det. Det kan man ikke uden hydraulik. Så kan du sige, at man kan komme til ladet gennem bagklappen, men det er noget rod, når det er fuldt af værktøj. Liften gør bare hverdagen nemmere, siger Henrik Wiewiura.

Samtidigt har det den fordel, at låget kan fikseres i den højde, man har brug for, og det har vist sig som endnu en fordel i hverdagen.
– Jeg kan hæve den, så den er i niveau med taget på bilen, så jeg kan have seks meter lange rør med uden problemer. Det kunne jeg ikke uden liften, så det er jo praktisk.

Fjernbetjening

Og så er det nemt. Liften kan både betjenes på siden af styreboksen, som er monteret i siden af ladet, men der følger også en fjernbetjening med, så han i princippet kan låse ladet af med et tryk på fjernbetjeningen.

Alle løsningerne er noget, han har klaret sig uden i hele sit arbejdsliv, men nu, hvor han har fået det, viser det sig som en stor lettelse i hverdagen, hvor det sparer ham for en masse tungt arbejde.

Læsse en hjort

Og det samme gælder hans fritidspassion. Jagten. Henrik bruger bilen flittigt til begge dele. Det afsløres af friske blodspor på både låg og ladbund. Også her har opbyggeren været behjælpelig. Forrest i ladet er der et lille spil med en stålwire, som via en talje i låget kan trække og løfte tunge læs, når heldet har tilsmilet jægeren.

– Den kan jo ikke løfte et vildsvin alene. Det kan jeg heller ikke. Men ved at trække med spillet, mens jeg styrer det, kan jeg læsse en stor hjort eller et svin uden hjælp, forklarer han.

Ordentligt værktøj

Og det er praktisk, når man står i en skov langt nede i Tyskland, hvor kloakmesteren ofte tager på jagt. Normalt tager han byttet i favnen og lader spillet assistere, men skulle det blive helt vildt, kan han også sætte en plade for og slæbe et tungt bytte op med spillet alene.

– Man kan selvfølgelig tale om det praktiske i det længe. Der er ingen tvivl om, at det her system kan skåne ryggen og gøre livet nemmere for rigtigt mange håndværkere. Men et eller andet sted handler det nok også om, at det bare er fedt at have noget ordentligt værktøj. Sådan er vi jo, griner Henrik Wiewiura, giver hånd og kører videre på arbejde.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *