Opel baner vej for bedre lysteknik

Næste etape bliver lancering af LED-lygter med automatisk reguleret fjernlys

Kan du forestille dig siddende ved rattet i din Opel-van på en mørklagt vej og at bilens forlygter følger dine øjne, så lyset falder lige dér, hvor du kigger?
Det kan man i Opels udvikllingsafdeling i Rüsselsheim, der samen med det tekniske universitet i Darmstadt har brugt de seneste to år på at udvikle et system, der styrer lyset fra bilens forlygter ved hjælp af bilistens blik.

Lyset skal følge blikket

Ingolf Schneider, der leder Opels lystekniske afdeling, afslører, at det er næste skridt i udvikllingen eftersom man allerede i dag har et system, som gør det muligt at koble forlygter og styretøj sammen således, at forlygternes lyskegler følger et givent ratudslag.
Men trafiksikkerheden vil ifølge Ingolf Schneider kunne forbedres yderligere, dersom lygternes lyskegler følger bilistens blik.
I første omgang baserede Opel det fremtidige system på et kamera til at følge i bevægelserne bilistens øjne, oh det fungerede for så vidt efter planen, blot tog det for lang tid for systemet at beregne, hvorledes små motorer skulle regulere og tilpasse lyskeglerne i forhold til førerens blik.

Med infrarød kamerateknik

Derfor gik man over til anvendelse af en kameratype med infrarød sensor-teknologi, som ved kørsel i skumring og mørke scanner bilistens øjne 50 gange i sekundet, og ved samtidigt at anvende hurtigere processorer og el-motorer lykkedes det at få systemet til at reagere hurtigt nok til at følge bilistens øjenbevægelser.
Samtidigt er det lykkedes at raffinere systemet, så det ikke reagerer uhensigtsmæssigt på kortvarige, flakkende blikke, men sikrer en rollig og glidende regulering af lyskeglernes placering.

Men først lys med LED-matrix

Endnu er teknologien dog ikke klar til implementering i dagens Opel-modeller, så næste skridt i Opels lystekniske udvikling blive lanceringen af såkaldte LED matrix-forlygter som gør det muligt at køre med permanent fjernlys, som automatisk reguleres, så modkørende trafik ikke blændes.
LED-systemet er baseret på en matrix med en række individuelle lyskilder, som kan tilpasse lyset fra disse efter kørselsforholdene.
Opel forventer at begynde lanceringen af disse LED-lygter i løbet af det næste halvandet år.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *