Nissan varebil som taxa i New York

Superstormen Sandy druknede en stor del af New Yorks berømte Yellow Cabs. Det kan betyde, at de nye Nissan-taxa’er kommer hurtigere ind

(Altomvarebiler.dk i New York):

Hybrid-biler vinder indpas i New Yorks flåde af gule taxa’er, men der er stadig tusindvis af den klassiske og rystende politisk ukorrekte Crown Victoria med V8’er og imponerende dårlig plads på bagsædet.

Hvorfor man ikke for længe siden har skiftet den bedagede Victoria ud med noget mere brændstoføkonomisk og rummeligt kan være svært at fatte for en europæer, men sådan er det bare, når benzinpriserne ikke betyder alverden, og der er arbejdspladser i at køre amerikanske biler.

Men samtidig skal man huske på, at den enkle konstruktion også er styrken ved Crown Victoria, hvilket blev understreget af, at mange af New Yorks klassiske taxa’er holdt til de høje vandmasser, som Sandy for nylig skabte på Manhattan. Elektronikken er nemlig begrænset i Victoria, og de sarte dele sidder højt og godt beskyttet.

Varebil afløser

Sidste år vandt Nissan konkurrencen om at afløse de gamle Crown Victoria’er, og fra næste efterår og de kommende 4-5 år hedder afløseren Nissan  NV200. Oprindelig var det meningen at strække leveringen af de nye biler helt frem til 2018, men der er stået mange taxa’er af i forbindelse med Sandy, så flere amerikanske medier spekulerer i, om leveringen kan fremskyndes som erstatning for de druknede biler.

Som arbejdsplads er varebilen et fremskridt for chaufføren, der sidder et godt stykke højere, bedre beskyttet mod overfald og bilen har alt moderne sikkerhedsudstyr modsat den gamle Crown Victoria.

New York har i øjeblikket travlt med at markedsføre sig som grøn by, men de nye gule taxier bliver leveret med 2,0-liters benzinmotor og konventionelt automatgear og vil i ren bykørsel ikke gå så lang på literen som mange af de hybrid-biler, der også er en del af taxa-flåden.

Smarte muligheder

Et stort glastag gør det muligt at kigge op og har du ikke mere strøm på mobilos, er der både 12V stik og to USB-indgange til samme formål i den nye New York Taxa.

Vil du give chaufføren en besked, sker det ved at trykke på en knap til et samtaleanlæg og chaufføren kan så følge med fra forsædet via en stor skærm, så han ikke behøver at dreje ryggen af led for at se, hvem han taler med.

Vi du betale med kreditkort eller mobiltelefon (Google Checkout), sker det ved at holde kortet op mod en lille trådløs modtager/sender (RFID) og så skulle det være klaret og er du mest til kontanter kan de grønne sedler i bedste western-stil puffes ind gennem en lille sprække i adskillelsen.

Der er naturligvis elektriske skydedøre, og gulvet i vognen er helt fladt og med plads til, at man som i et fly stiller bagage foran sæderne, hvis man har fyldt det store bagagerum op.

 

Også i London:
I New York er drivmidlet til Nissan NV200 benzin, men Nissan har også lagt billet ind på en større udskiftning af de omkring 20.000 taxa’er, der præger bybilledet i London. Her får bilen 1,5-liters diesel, og senere er der planlagt elektriske versioner af NV200. Test med elektriske NV200 begynder efter nytår i London.

 

Fakta:
De første New York taxier opstod i slutningen af 1920’erne som praktiske alternativer til de mange hestetrukne muligheder for transport. Den gule taxi som vi kenderne kom til i 1960’erne, da New York var overfyldt med pirat-taxier og bystyret besluttede at sætte en stopper for det ved at kræve, at alle biler havde samme farve og indretning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *