• Jeep Cherokee er en fin SUV. For den og mange andre Fiat Chrysler produkter viser det sig dog, at det er muligt for hackere at overtage styringen med bilen.

Jeep Cherokee hacket – mens den kører på motorvejen

Det er lykkedes to hackere at få kontrol over en Jeep Cherokee, mens bilen kører 110 km/t – på motorvejen

Moderne elektronik skal gøre det nemmere for os som bilister. Elektronisk servostyring sparer brændstof, avancerede bremser hjælper dig i tilfælde af en ulykke, og dit multimedieanlæg har internetopkobling for bedre at kunne hjælpe dig med at finde nærmeste McDonalds. Men hvad hvis alle disse funktioner kan overtages af hackere, der vil dig ondt.

Det amerikanske teknik-magasin Wired har ved hjælp af to hackere, Charlie Miller og Chris Valasek, udsat en af magasinets journalister for flere ubehageligheder. Mens journalisten Andy Greenberg kørte ud af motorvejen omkring St. Louis med ca. 110 km/t i i en Jeep Cherokee, havde de to hackere adgang til bilen via Uconnect, et multimedie-system til Fiat Chrysler-koncernens biler, som styrer alt fra telefonen til interessepunkter i navigationen, og på nogle modeller kan det tilmed lave wi-fi-hotspot.

Høj musik og sprinklervæske

På en video kan man se journalisten Andy Green køre ud af motorvejen. Pludselig tager de to hackere kontrol over airconditionsystemet, så kold luft vælter ud. Dernæst skruer de max op for en hiphop-sang, og på bilens otte tommers trykfølsomme skærm troner et billede frem af de to hackere. Andy Green forsøger at skrue ned og slukke for musikken, men intet virker. Derfra begynder sprinklervæsken at vælte op på forruden, hvilket gør det næsten umuligt for journalisten at se vejen.

Jeep Cherokee stritter og strutter

Selvom det måske lyder slemt nok, så er hackerne først lige begyndt. De sidder selv i et hus 16 km væk, og styrer det hele via en bærbar computer og sender kommandoer over nettet. For det er først her, det begynder at blive alvorligt.

De to hackere kan nemlig styre automatgearkassen i den stakkels Cherokee, selvom bilen kører på motorvejen, og det betyder, at bilen pludselig ikke kan køre, men i stedet ruller til den holder stille. Først her lader hackerne deres forsøgsperson genstarte bilen, så han kan overtage kontrollen igen og køre væk fra motorvejen.

OBD-stik

Det er ikke første gang, de to hackere har været i gang med biler. I 2013 viste de Andy Green, hvordan de kunne styre sikkerhedssele, neutralisere bremserne og overtage styringen i en Toyota Prius og Ford Escape. Men der skulle de sidde i bilen og have direkte forbindelse til bilen via bilens OBD-stik, et stik som værksteder normalt bruger til at diagnosticere fejl på bilen.

Jeep Cherokee er på gaden

De to hackere har en plan om at udgive en del af deres opdagelser, så bilfabrikker bedre kan gardere sig mod mere ondsindede hackere i fremtiden, og så har de i ni måneder delt deres opdagelser med Fiat Chrysler, som i stilhed har kunne udvikle et system med bedre sikkerhed. Du kan se den underholdende og skræmmende video her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *