• Kampen mod bane 2-fascisterne fortsætter

  • Men det her ligner vist ikke billedet fra virkelighedens motorveje

  • Så er der mere bund i denne her

Hold til højre – kampen fortsætter

Hold til højre kræver en holdningsændring - til højre. Derfor kører Vejdirektoratet nu en kampagne for at banke det ind i knolden på bane 2-fascisterne

Hver dag oplever bilister på Danmarks motorveje, at de enten må lægge sig i køen for at komme uden om én eller anden søvndrukken morfar eller SMS-skrivende klovn, der mere eller mindre bevidst har besluttet, at det nok er bedst at holde lidt til venstre for ikke at være for tæt på kanten, når nu det med at køre bil ikke ligger øverst på prioriteringslisten.

Nogle vælger at protestere ved at lave demonstrative overhalinger over tre vejbaner, når der er plads, mens andre bare vælger at risikere bøde og klip ved at holde spor og hastighed og overhale indenom. Men nu tager Vejdirektoratet – endnu en gang – kampen op mod bane 2-fascisterne. De skal pine død lære at holde til højre; og det kræver en holdningsændring.

Glide bedre

Målinger viser, at 77 procent af befolkningen mener, det er et stort problem, at vi ikke holder til højre på motorvejen. Derfor skal Vejdirektoratets nye kampagne bryde bilisternes dårlige vane og få dem til at holde til højre.

Regler og bøder kan ikke gøre det alene. Der er brug for at tænke nyt, hvis vi skal få trafikken til at glide bedre og få bilisterne til at trække ind til højre på motorvejen.

Farlige situationer

– Vores undersøgelser viser, at det er et stort problem, når bilister ikke holder til højre på motorvejen. Det går ud over fremkommeligheden og skaber trafikfarlige situationer. Derfor tager vi nye metoder i brug, der skal få bilisterne til at holde til højre, siger Marianne Steffensen, der er leder af trafiksikkerhedsafdelingen i Vejdirektoratet.

– Vi har valgt en kampagne, der gør os i stand til at tale direkte til bilisterne ude på vejene. Det sker ved hjælp af vejskilte og mobile budskaber i form af magneter til biler, der på humoristisk facon appellerer til, at bilisterne holder til højre, forklarer hun.

Kom og vær med

Vejdirektoratet kampagne hedder Hold til højre – det er det modsatte af venstre, og skydes i gang på tre udvalgte strækninger i landet, hvor vejskiltene bliver sat op, og der deles magnet-streamere ud til bilisterne.

Kampagnen lanceres med en event på tre rastepladser rundt om i landet, hvor du kan få fat i en magnet-streamer til din bil og stille spørgsmål til Vejdirektoratets medarbejdere.

Gratis magnetstreamer

– I og med at der er så mange, der kan genkende problemet, håber vi også, at flere vil bakke op om kampagnen, så vi tager mere hensyn til hinanden og sammen skaber en bedre trafik. Derfor har vi også gjort det nemt for bilisterne ved at lave en streamer, der hurtigt kan sættes på og tages af igen. Og jeg har testet den på min egen bil – den ridser ikke,” siger Marianne Steffensen

Du kan møde Vejdirektoratets medarbejdere og få en magnet-streamer til din bil den 7. november i tidsrummet 7-11:30 på rastepladserne:

– Circle K, Skærup Vest (i sydgående retning) på Østjyske motorvej Q8

– Kildebjerg Nord (i vestgående retning) på Fynske motorvej

– Tuelsø Nord (i vestgående retning) på Vestmotorvejen

Vejdirektoratet vil i de kommende fire uger måle effekten på de tre strækninger og undersøge, om bilisterne bliver bedre til at holde til højre.

Fakta:

Skiltenes placering på M20 Vestmotorvejen imellem frakørsel 36 og 37, M40 Fynske Motorvej imellem frakørsel 54 og 55 og på M60 Østjyske Motorvej imellem frakørsel 54 og 55

En Megafonmåling fra 2017 viser:

– 77% af bilisterne mener, det er et stort problem, at vi ikke holder til højre på motorvejen.

– 89 % af bilisterne opfatter sig selv som hensynsfulde i trafikken, men kun 40 % mener, at andre viser hensyn til dem i trafikken.

– 51 % svarer, at de er mest irriterede over, at andre ikke holder til højre på motorvejen.

– 5 % af de adspurgte i undersøgelsen svarer, at de er i tvivl om, om det er lovpligtigt at holde til højre, mens 95 % svarer, at det er det.

– Stikprøver viser, at hver gang der er en bilist, der ikke holder til højre, går det i gennemsnit ud over to andre bilister.

– Kampagnen lanceres i uge 45 og strækker sig over fire uger.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *