• Tillykke - verdens første Fiat til at gennemføre Dakar-rallyet.

  • Selvom man er lille, kan man godt være hård! Fiat PanDakar gennemførte Dakar, selvom den var relativt let ombygget.

Mini-Fiat overvinder verdens hårdeste rally

Det er lykkedes en Fiat Panda 4x4 at gennemføre dette års Dakar Rally som den første italienske bil nogensinde

Verdens hårdeste rally er netop overstået, og som noget unikt er hverken tilskuere eller deltagere omkommet. Dakar Rally var i år 9.000 km langt, og deltagerne skulle kæmpe sig gennem noget af klodens hårdeste terræn i Paraguay, Bolivia og Argentina. 93 biler startede, men kun 53 gennemførte, og én af dem var en næsten mikroskopisk Fiat Panda 4×4, som har fået tilnavnet PanDakar.

Til Dakar på diesel

Det er lidt af en sensation, for de 9.000 km er virkelig hård kost for alle typer biler, men det er også specielt, fordi denne PanDakar skulle være meget tæt på en almindelig produktionsbil. Dette års vinder, Peugeot 3008 DKR med den meget succesfulde kører Stephane Peterhansel, har for eksempel ikke noget til fælles med en almindelig Peugeot. I stedet har den en kraftig diesel-V6’er monteret midt i en rørgitterramme og kæmpe hjul, der måler 92,5 cm. Fiat’en derimod er kun blevet forstærket få steder i chassiet, mens den normale 1,3-liters dieselmotor er erstattet af en noget kraftigere 2-liters Multijet dieselmotor med 180 hk.

Forza Italy

Undervogn og drivlinje er også blevet opdateret til de ekstreme udfordringer, men PanDakar’en er alligevel langt fra de store kulfiber-ræsere, som kæmpede om førstepladsen. Men med en lav vægt viste den lille italiener sig alligevel at være ganske effektiv.

Toyota dropper firehjulstræk for at vinde Dakar

Fiat har faktisk været med i løbet i 2007, 2008 og 2014, men selvom PanDakar heller ikke denne gang var tæt på at vinde, så fik den alligevel en rekord med hjem. Den blev nemlig første italienske bil, som har gennemført Dakar – ikke dårligt af sådan en miniput.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *