• I gamle dage var det grise, i går var det cykler, men nu er det slut. Efter 65 år slutter produktionen af Ford Falcon ute.

  • Ford Falcon skal erstattes af Ford Ranger.

Farvel til en australsk særling

I Australien er det slut med at køre grisene til marked – Ford stopper produktionen af Falcon Ute

Året var 1932, da en bondekone skrev et brev til Ford Australien med en bøn. Konen og hendes mand manglede en bil, som kunne tage dem til kirke på søndage og tage grisene til marked på mandage. Designeren Lew Bandt tog opgaven seriøst, og i 1934 introducerede Ford Australien modellen Coupe Utility. Den var en apart sammenblanding mellem en coupe og en ladvogn, men australierne blev forelsket i særlingen og hele biltypen, der blander personbil og pickup og dernede går under navnet ‘ute’.

536 hk og plads til murerspanden

Siden 1934 har Australiens andet eget hjemmemærke, Holden, også markedsført flere forskellige utes, og i en periode var typen også populær i USA med Chevrolet El Camino, og selv herhjemme har Ford P100 haft en hvis succes.

Et halvt århundrede

Men nu er æraen desværre forbi, og der er garanteret masser af barske, australske cowboys, som har knebet en tåre, for Ford har stoppet produktionen af Falcon ute, deres sidste personbil med lad. Den var baseret på den store, baghjulstrukne personbil Falcon, som også bliver udfaset til oktober. Modellen har en lang historie, og Falcon har faktisk kunnet fås med plads til grise siden 1961, og i alt er 467,690 utes produceret.

Ford Ranger opgraderer

I forbindelse med at Ford stopper produktionen, lukker hele Fords produktion i Australien, hvilket betyder, at 1.200 jobs skal nedlægges. I stedet vil Ford Australien fremover kun have en enkelt pickup på programmet – den nye Ford Ranger – som i forvejen er mærkets bedstsælgende model dernede.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *