Fakta om varebiler på nettet

Trafikstyrelsen har netop publiceret den nye udgave af ”Hvor langt på literen“ med både personvogne og varebiler

Hvor langt på literen“ hedder en oversigt, som Trafikstyrelsen publicerer, og som rummer en opstilling af de person- og varebiler, som sælges på det danske marked i dag, og de angivne normværdier for deres brændstofudnyttelse.
Den seneste udgave ”Hvor langt på literen 2014“ blev frigivet i dag.
Folderen indeholder andet og mere end de typegodkendte EU-normtal for bilernes brændstofforbrug.
Foruden råd til brændstofbesparende, økonomisk, energirigtig og emissionsbegrænsende kørsel rummer folderen fakta om bilers energi- og dækmærkning, støjniveau og kollisionssikkerhed.

Beregningsmodel inkluderet

Ligeledes viser den, hvordan man for en given bilmodel kan beregne de faste årlige afgifter og skønnede udgifter til brændstof i forhold til det individuelle kørselsbehov.
Blandt andet angives den årlige udgift til brændstof for enkelte bilmodeller ved et årligt kørselsbehov på 25.000 km, og beregnet på literpriser på 11,41 kr. for benzinbiler og 10,31 kr. for dieselbiler.
Dét kan så bruges som udgangspunkt for en individuel vurdering af, hvad en given bil kan komme til at koste i forhold til den enkeltes kørselsbehov.

A++ mærkede biler

Udover listen af de mest energieffektive benzin- og dieselmodeller rummer oversigten også el-biler og hybridbiler af plug-in typen.
Det er A++ energimærkede biler med kørselsgennemsnit på 30 km/l eller derover.
For den sikkerhedsbevidste bilkøber rummer folderen også informationer om bilmodellers kollisionstests, de såkaldte EuroNCAP-tests.
Person- og varebiler tegner sig angiveligt for omkring 70 pct. af det samlede CO2-udslip på transportområdet i dag, men denne udledning kan nedbringes med en indsats af den art, som beskrives i folderen – de såkaldte 10 grønne køreråd.

Både personbiler og varebiler

Søger man fakta om specifikke bilmodellers brændstofforbrug, kan disse søges via bilviden.dk, som er en side knyttet til Trafikstyrelsens webside.
Den indeholder ikke kun personbiler; nye og ældre, men også de nye varebiler ligesom det i lighed med personbilerne er muligt at søge på varebiler af ældre dato – i begge tilfælde fra 2013 og bagud til 1997.
Den nye udgave af ”Hvor langt på literen“ udleveres hos bilforhandlere, men kan desuden ses i fuldt omfang på internettet.

Flere nyttige links

På Trafikstyrelsens webside findes der flere nyttige links til sider om faktuel viden om biler, viden som kan nyttig for bilejere, hvad enten de har købt eller står i begreb med at købe bil.
Det gælder lige fra bilernes energi- og miljømærkning til synsrapporter, tilbagekaldelser, dækmærkning og sikkerhed.
Dog adskiller fakta-siderne om de forskellige elementer sig rent sprogligt, idet linket til fakta om bilernes kollisionssikkerhed henviser til en engelsksproget webside, mens de øvrige er på dansk.
En bestemt søgning kan tage udgangspunkt i www.trafikstyrelsen.dk og fra denne kan søgningen gå videre til andre fakta-sider som www.bilviden.dk, www.dæklabel.dk og www.euroncap.com

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *