• Langt de fleste varebiler bliver leaset. Men der er fælder, du skal være opmærksom på

Få overblik over leasing af varebil

Leasingoffer.dk har udarbejdet dette overblik over fælder og fristelser ved leasing af varebil, og hvad du skal være opmærksom på

Leasing har aldrig været mere populært, og antallet af leasingbiler er steget hvert år de seneste fem år ifølge tal fra Danmarks Statistik (DST). Men hvad er leasing egentlig, og hvad skal man være opmærksom på ved leasing af varebil? Her får du en introduktion til, hvad leasing er, samt hvilke fordele og ulemper der er med leasing.

Vores venner hos leasingoffer.dk har udarbejdet dette overblik over, hvad du skal være opmærksom på, når du overvejer at lease en varebil. Nederst finder du desuden et skema, der ridser de mest markante forskelle på de to mest anvendte leasingtyper for varebiler.

Hvad er leasing

Men hvad er leasing? Mange danskere er stadig usikker på, hvad leasing rent faktisk er, selvom det er populært som aldrig før. Leasing kan kort beskrives som langtidsleje af et køretøj typisk en varighed på 1-4 år. Ved leasing ejer leasingselskabet køretøjet, hvilke vil sige, at leasingselskabet har ejendomsretten over køretøjet, og du som leasingtager får brugsretten, hvilke giver dig lov til at bruge bilen til det, du ønsker.

Hvis du ønsker at lease en varebil, skal du i de fleste tilfælde betale en ekstraordinær ydelse – en udbetaling – samt månedlige leasingydelser i hele leasingperiodens løbetid. Nogle leasingselskaber bruger ikke ekstraordinære ydelser. I disse tilfælde er den ekstraordinære ydelse typisk fordelt ud i de månedlige leasingydelser.

Operationel leasing

Der findes grundlæggende to former for leasing: operationel leasing og finansiel leasing. I nedenstående afsnit vil vi redegøre for hver af disse to leasingformers særlige kendetegn samt fordele og ulemper. Operationel leasing og finansiel leasing – Hvad er forskellen på disse to former for leasing?

Operationel leasing er, hvor leasingtager slipper for alle de bekymringer, der er i forbindelse med at have en bil. Alle udgifter til reparationer, service, dækskifte osv. er inkluderet i leasingkontrakten, hvilket vil sige, at leasingselskabet/bilforhandleren står for alle udgifter, der må være med bilen. Operationel leasing giver total budgetsikkerhed, og der kommer dermed ingen uforudsete udgifter til bilen. Du ved præcist, hvad det koster dig hver eneste måned at have en bil til rådighed. Når leasingperioden er slut, skal du blot levere bilen tilbage til leasingselskabet.

Finansiel leasing

Finansiel leasing er, hvor du får finansieret en bil igennem leasingselskabet, hvilke kan være et godt alternativ til traditionelt billån. I leasingperioden har leasingselskabet ejendomsretten over bilen, og du som leasingtager har brugsretten over bilen. Dette betyder at leasingselskabet ejer bilen, og du som leasingtager må bruge deres bil til det du ønsker. Ved finansiel leasing står du, som leasingtager selv for alle udgifter til reparationer, service, dækskifte osv.

Finansiel leasing er typisk billigere end operationel leasing, men har også mindre budgetsikkerhed. Når leasingperioden er slut skal du henvise en køber til bilen, og det er dermed vigtigt, at restværdien er realistisk. Hvis den budgetterede restværdi er for høj i forhold til den reelle restværdi, kan leasingtager risikere en stor efterregning.

 

 Leasing af varebil Operationel leasing Finansiel leasing
Hvem har ejendomsretten? Leasingselskab Leasingselskab
Hvem har brugsretten? Leasingtager Leasingtager
Hæfter for restværdien? Nej Ja
Hvem betaler service? Leasingselskab Leasingtager
Hvem betaler reparationer? Leasingselskab Leasingtager
Fremvise en køber til bilen
ved endt leasingperiode?
Nej Ja

 

2 thoughts on “Få overblik over leasing af varebil”

 1. “Alle udgifter til reparationer, service, dækskifte osv. er inkluderet i leasingkontrakten, hvilke vil sige, at leasingselskabet/bilforhandleren står for alle udgifter, der må være med bilen. Operationel leasing giver total budgetsikkerhed, og der kommer dermed ingen uforudsete udgifter til bilen. Du ved præcist, hvad det koster dig hver eneste måned at have en bil til rådighed. Når leasingperioden er slut, skal du blot levere bilen tilbage til leasingselskabet.”

  1. Hvis du eksemplevis har en bulet murerbil, kan du ikke “blot” aflevere den tilbage efter endt periode. Det bliver sjerne dyrt at aflevere den tilbage.

  2. Alle udgifter i forbindelse med bilen er måske for meget sagt? Hvad med grøn ejerafgift, brændstof, forsikring evt. top-up olie, spriklervæske og andre væsker uden for service?

  Mvh. Mikkel

  1. Hej Mikkel!

   Til spørgmål 1: Hvis du får en bule i bilen, så har du en forsikring der skal dække dette. De fleste leasingselskaber kræver, at bilen skal kaskoforsikres.

   Til spørgsmål 2: Det kan du måske godt havde lidt ret i. Men nogle leasingselskaber tilbyder administration af ejerafgift og inkludering af forsikring i leasingydelsen. Brændstof og sprinklervæske er selvfølgelig udgifter du selv står for.

   Med venlig hilsen

   Anders Vajhøj, Leasingoffer.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *