Slidt aircondition sluger brændstof

Vi indånder luft fyldt med bakterier og skimmelsvamp, når vi skruer op for dårligt vedligeholdte aircondition, som samtidigt bruger op til 30 procent mere strøm

På en kold vintermorgen er det skønt med tør luft op på forruden, og på en varm sommerdag vil man give sin højre arm for en svalende brise fra en aircon. Men også aircondition-anlæg skal vedligeholdes. Ellers virker de dårligere, og du må skrue op for styrken for at få samme effekt. Det koster selvsagt på brændstofforbruget, fordi klima- og aircon-anlæg er nogle af de største strømslugere i vores biler.

Bakterier og skimmelsvamp

Men nok så vigtigt er, at dårligt vedligeholdte anlæg ophober bakterier og skimmelsvamp, som blæses ud i kabinen.

Nissan NV400 til chokpris

En tysk undersøgelse foretaget af den tyske miljøstyrelse viser nemlig, at hver tiende airconditionanlæg med tiden lækker det stærkt forurenende kølemiddel tetraflourethan, der er 1.430 gange mere klimaskadeligt end CO2, og som anvendes i de fleste biler.

Belaster motoren

– Det er vigtigt, at bilister inden sommeren, hvor de for alvor begynder at bruge bilens aircondition, undersøger, om anlægget fungerer efter forskrifterne. For køler det ikke optimalt, skruer man jo gerne op. Det betyder, at man belaster motoren mere, hvilket koster ekstra brændstof. Herudover bør man være opmærksom på risikoen for lækager.
Gamle og udtjente airconditionanlæg kan lække kølemiddel, fordi det er slidt, blevet justeret på, eller hvis bilen har været involveret i et trafikuheld. Få desuden tjekket på et værksted om der er nok kølemiddel på anlægget, siger Per V. Rasmussen, der er administrerende direktør i Applus Bilsyn.

Allergiske reaktioner

Men der er endnu en grund til at kontrollere ens aircondition.

Continental forbinder bilen med skyen

Har man ikke brugt sin aircondition i bilen i en periode, kan anlægget i værste fald forårsage allergiske reaktioner hos passagererne. Sol og højere temperaturer kan opvarme fugten i anlægget, og det genererer bakterier og skimmelsvamp i anlægget, som ryger ud i kabinen.

Anlægget lugter

– Det er helt almindeligt, at der kommer en gammel og muggen lugt ud af inaktive airconditionanlæg. Lugter anlægget, når du tænder for det, indikerer det, at klimaanlægget skal renses, så du fjerner risikoen for bakterier. Du kan selv rense anlægget med en Aircondition Renser. Hjælper det ikke, skal du til en fagmand på et værksted, siger Per V. Rasmussen.

Sådan renser du det selv

Lugter dit anlæg muggent, eller er du i tvivl, kan du købe en Aircondition Renser i Applus Bilsyns webshop eller i enhver anden bilshop og aktivere den inde i bilen, mens airconditionanlægget kører på fuld kraft. Husk at være ude af bilen og luk dørene, mens du gør det. :-) Du får samtidigt renset lugt fra tæpper og sæder.
Uanset om du har et fuldautomatisk klimaanlæg eller et mekanisk airconditionanlæg, er det en god idé at rense anlægget minimum hvert andet år.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *