• Sisse Marie Welling, SF, går til valg på et helårsforbud på dieselbiler i København. Foto: SF

  • Socialistisk Folkeparti mener ikke, at miljøzonen er effektiv, da politiet ikke har ressourcer nok til at håndhæve den

Dieselbiler skal ud af København

Varebiler, personbiler og lastbiler med dieselmotorer skal forbydes adgang til København, lyder SF's udspil til den kommunale valgkamp

Socialistisk Folkeparti er ved at varme op til kommunalvalget den 21. november. Partiet spiller ud med et ønske om at forbyde alle dieseldrevne vare-, person- og lastbiler adgang til Københavns gader.

SF’s ønske er, at forbuddet mod dieselbiler skal træde i kraft i 2020. Forbuddet skal håndhæves ved hjælp af nummerpladescannere ved bygrænsen.

Hellere i morgen end om fem år

– Jeg vil hellere have, at et forbud mod diselbiler træder i kraft i morgen end om fem år, siger Sisse Marie Welling, der er SF’s spidskandidat til borgerrepræsentationen i København. Hun går til valg på et helårsforbud og ønsker kun at lukke de biler ind, der kører på el, biogas eller har den nyeste benzinteknologi.

Sisse Marie Welling mener, at forbud af denne art vil være til gavn, fordi det vil presse bilfabrikanterne og fremtvinge en hurtigere udvikling af mere bæredygtige brændselsformer. Og det kan ikke gå hurtigt nok: – Hvert år dør 500 københavnere før tid af luftforureningen. Mange børn får astma og allergi. Det ville de ikke have fået, hvis ikke luftforureningen var så høj, siger hun.

Miljøzone virker ikke

For fem år siden fik København en miljøzone, men den høster kritik af SF, fordi der ikke er afsat ressourcer nok til at håndhæve zonen. Den rette vej fremad er ifølge SF en lovændring, der giver kommunerne lov til at indføre restriktioner og forbud.

En sådan lovændring støttes af SF’s partiformand Pia Olsen Dyhr.

Andre lande er på vej

I de store europæiske lande rundt om os er der lignende bevægelser i gang. England og Frankrig har sat en deadline for salg af fossilbiler i 2040.

I Tyskland er der ikke sat årstal på et forbud, men forbundskansler Angela Merkel har udtalt, at hun ønsker en udfasning af forbrændingsmotoren.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *