84 procent kører med overlæs

Det kan koste dig kørekortet at fylde for meget i varebilen, og mange er faktisk ikke klar over, at de kører med overlæs

Stor nyttelast og lave afgifter giver den bedste effektivitet i din varebil. Derfor er det populært at veje gulplade-bilen ned. Men hvis lovens lange arm tager dig i at køre med tungere læs, end du er godkendt til, så bliver det en dyr fornøjelse for både føreren og virksomheden, der ejer varebilen.

De fleste varebiler når maks-grænsen for lasteevnen længe før, de er fyldt helt op med værktøj, pakker og stumper. Derfor kommer mange varebil-chauffører nemt til at køre med overlæs; og for det meste er de ikke en gang klar over det.

2543 bøder

Men noget tyder på, at der er god grund til at holde godt øje med nålen på badevægten. En ny undersøgelse fra England viser, at fire ud af fem varebiler, der bliver stoppet for at blive tjekket for overvægt i Storbritannien, rent faktisk kører med for tungt læs.

Ud af 3013 biler, der er blevet stoppet og undersøgt i overlæs-razziaer i 2013-14-sæsonen, har 2543 fået bøder for overlæs. Det svarer til 84 procent, hvilket dog er en væsentlig forbedring i forhold til 2012-13, hvor 90 procent måtte til lommerne.

Du kan miste kortet

De britiske førere forklarer generelt, at varerummet var bygget til at blive fyldt op. Derfor vil de britiske myndigheder nu i samarbejde med varebil-producenterne arbejde på at gøre det mere synligt for virksomhederne, hvordan og hvor meget, man kan læsse i varebilerne.

I Danmark kan det hurtigt blive en dyr fornøjelse at overskride varebilens tilladte totalvægt. Allerede ved en overskridelse på seks procent af den tilladte totalvægt, koster det en bøde, og i grælle tilfælde kan du miste kørekortet.

Læs nu ikke varebilen for tungt

Reglerne er forholdsvis overskuelige:

Hvis din varebil har en tilladt totalvægt på op til 3500 kg, må du ikke overskride den med mere end syv procent. Er den tilladte totalvægt på over 3500 kg, falder hammeren ved seks procent.

Her kan du se den fulde lovtekst på Retsinformation:

Sådan beregnes bøden:

For føreren koster det 75 kroner per procent overvægt. For ejeren er bøden det dobbelte.

Er det sket før, lægges der 300 kroner oveni for hver fortilfælde. Bøden rundes altid op til nærmeste 500 kroner.

For overlæs på mere end 30 procent, kan du få en betinget frakendelse af kørekortet.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *