50 km/t for meget kan flå budgettet i stykker

26 EU-lande samarbejder om bødeinddrivelse, så pas på derude

Bare så du ved det: 26 EU-lande har aftalt et samarbejde om at inddrive ubetalte fædselsbøder for hinanden, så der er grund til at være ligeså påpasselig i trafikken udenfor landets grænser, som indenfor.
Hvad enten det gælder kørsel uden sikkerhedssele, håndholds mobilsnak, overskridelse af fartgrænser, rødkørsel, ulovlige overhalinger eller promillekørsel, så kan det blive en kostbar adfærd også i andre lande.
Det fremgår af en oversigt lavet af FDM’s tyske søsterklub ADAC. Den viser bødetaksterne for en række færdselslovovertrædelser i 31 forskellige lande, og det er nogle heftige takster, der diskes op med.
Eksempelvis koster det i Norge 480 euro at overskride en fartgrænse med blot 20 km/t. Ved en overskridelse på 50 km/t eller mere indkasserer du en regning på 1.500 euro fra færdselsbetjenten.
Takseringen for en fartoverskridelse i den størrelsesorden er på samme niveau i f.eks. Frankrig.

Kontant afregning

Selvom man efter hjemkomsten undlader at betale regningen, skal man ikke regne sig for sikker på at sagen er skrevet i glemmebogen, for da kan man blive konfronteret med det nævnte samarbejde, som de 26 EU-lande inklusive Danmark siden 2010 har haft om inddrivelse af ubetalte færdselsbøder. 
I flere lande har færdselspolitiet i øvrigt den fornødne myndighed til at opkræve bøde på stedet, og en udskrivning på f.eks. godt 11.000 kr. for at fyre den af på en norsk sognevej eller fransk boulevard kan flå bunden ud af rejsebudgettet. 
FDM-jurist Dennis Lange bemærker i den forbindelse, at man bør sikre sig en kvittering for en bøde, der på stedet betales helt eller delvis. Bare så man har dokumentation, hvis der senere skulle fremkomme et bødekrav for samme forseelse via den nævnte landesamarbejde om bødeinddrivelse.
Dog er der ved hurtig afregning i nogle lande mulighed for at opnå en vis rabat. Det gælder i f.eks. Frankrig, Italien, Spanien og Grækenland.

Link til ADAC-bødeoversigten
Link til FDM’s bødevejledning
Link til FDM-landefakta om færdselsregler i Europa

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *